توسعه اقتصادی روستاهای مرزی با تاکید بر بازارچهها (مورد مطالعه: مرز باشماق مریوان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GSMA-1-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Hamid Jalaliyan

Associate Professor of Human Geography Department, Faculty of Geographical Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran.

Nazanin Naimabadi

Ph.D Student of Human Geography Department, Faculty of Geographical Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran.

چکیده

بررسی­های مربوط به بازارچه ­های مرزی از موضوعاتی است که در سال­های اخیر در پژوهش‎های مربوط به توسعه­ روستایی و ناحیه‎ای در مناطق مرزی اعم از پژوهش‎های اقتصادی توجه بسیاری به آن شده است، از این رو، هدف پژوهش حاضر، توسعه اقتصادی روستاهای مرزنشین با تاکید بر بازارچه مرزی باشماق مریوان بوده است. ماهیت این پژوهش کاربردی، روش اجرای آن توصیفی و تحلیلی و نوع آن، پیمایشی است. سه روستای ساوجی، نی و سعدآباد در نزدیکی این بازارچه مورد مطالعه قرار گرفتند. دادههای لازم، با روشهای اسنادی و پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم‎افزار SPSS و مدل فازی ممدانی استفاده شد. در مطالعه همبستگی بین توسعه اقتصادی روستا­های مرزنشین و بازارچه مرزی باشماق مریوان، بررسی مقادیر ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین تمامی متغیر­های وابسته (توسعه اقتصادی) با بازارچه مرزی باشماق مریوان (متغیر مستقل) رابطه مثبت و معنی­داری در سطح اطمینان ۹۹% وجود دارد. بر اساس نتایج به دست آمده همبستگی قوی به ویژه در شاخص­های کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال، جذب و اشتغال افراد بومی و گسترش مبادلات مرزی وجود دارد. همچنین در استنتاج وضعیت متغیر اقتصادی در تعیین اولویت روستا­های نزدیک بازارچه مرزی باشماق با استفاده از مدل فازی ممدانی، برای هر یک از روستا­ها مقدار نافازی نهایی به عنوان خروجی سیستم استنتاج فازی در نرم‎افزار MATLAB مشخص شده است. این مقدار برای روستای ساوجی برابر است با ۷۱/۰، برای روستای نی برابر است با ۷۰/۰ و برای روستای سعدآباد برابر است با ۷۲/۰ که سطح متوسط اقتصادی را برای هر سه روستا با توجه به متغیر مورد بررسی نشان می­دهد.

کلیدواژه ها

Economic Development, Border Villages, Border Market, Bashmagh Marivan, توسعه اقتصادی, روستاهای مرزنشین, بازارچههای مرزی, باشماق, مریوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.