تحلیل احتمالاتی تأثیر ماهیت زلزله بر احتمال خرابی سازه‌ها

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 50، شماره: 101
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-50-101_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک گل نرگسی

دانشکده عمران و محیط زیست، موسسه آموزش عالی خاوران، مشهد

علی نظری

موسسه آموزش عالی خاوران، مشهد

فرزاد شهابیان مقدم

دانشکده مهندسی، گروه عمران، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به سبب وجود عدم قطعیت­های فراوان در خصوصیات سازه و بارگذاری، استفاده از تحلیل­های معمول با خطا همراه است. در این پژوهش برای رفع کاستی یادشده از تحلیل احتمالاتی استفاده شد. برای این کار، جهت بررسی احتمال خرابی، یک قاب بتنی مورد استفاده قرار گرفت و این سازه تحت اثر چهار زلزله میدان- دور السنترو، هاچینوهه، کرن­کانتی و چی­چی و چهار زلزله میدان- نزدیک کوبه، نورثریج، کایوت­لیک و کوآلینگا تحلیل گردید. کمیت­های غیرقطعی سازه از قبیل جرم حجمی، ضریب کشسانی و ابعاد هندسی مقطع با سه نوع توزیع یکنواخت، نرمال و لوگ نرمال و در ضرایب پراکندگی مختلف 5% ، 10% و 15% تولید و احتمال خرابی در هر حالت محاسبه شد. با بررسی نتایج به­دست آمده می‌توان دریافت که احتمال خرابی سازه، مستقل از نوع توزیع احتمالاتی متغیرهای تصادفی بوده و وابسته به مقدار ضریب پراکندگی، ماهیت زلزله از نقطه نظر میدان دور و میدان نزدیک و حداکثر شتاب زلزله می­باشد. به عبارت دیگر، نتایج حاصل از تحلیل احتمال­اندیشانه نشان داد که احتمال خرابی سازه در زلزله­های میدان- نزدیک با ضریب پراکندگی بالاتر، بیشتر از حالت مشابه در زلزله­های میدان- دور است.

کلیدواژه ها

تحلیل احتمالاتی, زلزله, احتمال خرابی, مونت‌کارلو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.