بررسی روابط پیرامتنی در نسخه ی خمسه ی نظامی مصور شده در هند

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی علوم انسانی و توسعه
  • کد COI اختصاصی: HUDE02_331
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 535
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد شهانواز

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشگاه مازندران

فتانه محمودی

دانشیار گروه پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه مازندران

چکیده

از نظر ژرار ژنت در کتاب »الواح باز نوشتی« یکی از گونه های ارتباط یک متن با متون دیگر، پیرامتنیت است. یک اثر هنری همواره با عواملی تکمیلکننده قابلارائه به مخاطب هستند. این مقاله، نسخه خمسه بابری را از رهگذر مفاهیم پیرامتنیت ژنت تحلیل میکند و تعامل میان متن نسخه مصور خمسه نظامی و »پیرامتنهای« مربوط به آن موردبررسی قرار میگیرند. مسئله پژوهش حاضر این است که در این نسخه خمسه نظامی از چه عوامل پیرامتنی بهره گرفته شده است؟ هدف مقاله پرداختن روابط پیرامتنی و متن های آستانگی در نسخه موردنظر است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و بر اساس نظریه ژرار ژنت است. نتیجه حاکی از این است که عواملی چون طرح و فضای جلد، صفحه آرایی، عناصر و تزیینات صفحه آرایی ازجمله تذهیب در صفحات افتتاحیه، سرلوحها و صفحات اختتامیه را نوعی از پیرامتن تصویری/نوشتاری در نظر گرفت. از مهمترین عناصر صفحه آرایی که در این نسخه از خمسه نظامی بکار رفته تذهیب، جدولها، خوشنویسی، نقوش، رنگ و نگارگری هستند که ترکیب بندی کلی صفحات را تشکیل میدهند. از دیگر عناصر صفحه آرایی نسخ تشعیر را میتوان نام برد که این نسخه فاقد تشعیر است و حاشیه صفحه ها ساده هستند.

کلیدواژه ها

خمسه نظامی، نگارگری هند و ایرانی، یاری محمد الهروی، پیرامتنیت، صفحه آرایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.