واکاوی قلمرو احکام دین بر مبنای قاعده عدم» خلو واقعهٍ عن الحکم الشرعی« با رویکرد درون دینی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی علوم انسانی و توسعه
  • کد COI اختصاصی: HUDE02_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن گلی شیردار

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) تهران و استاد مقطع خارج حوزه علمیه قم،ایران (استاد راهنما)

سکینه منظری مجید

دانشجوی دکتری،دانشگاه عدالت، تهران، ایران

چکیده

در دنیای پر شتاب ارتباطات و تعاملات با محو و یا کم رنگ شدن مرزها؛ انسان با پدیده عظیم جهانی شدن روبروست؛ لاجرم با این تحولات، بخش گسترده ای از زندگی بشر دستخوش تغییر خواهد بود؛ از این رو، یکی از مهمترین دغدغه های امروز و حائز اهمیت این است؛ که احکام و فقه اسلام، به چه میزان قدرت پاسخگویی و حل نظام مسائل نوپدید را دارند؟تبیین قلمرو احکام دین بر مبنای قاعده عدم» خلو واقعهٍ عن الحکم الشرعی« یکی از راه های اثبات این امر است. فقها برای اثبات این قاعده به ادله شرعی و عقلی تمسک کرده اند. در این نوشتار سعی شده به شیوه توصیفی تحلیلی، مفاد قاعده، با رویکرد درون دینی با استناد به مهمترین دلایل نقلی مورد بررسی قرار گیرد.نتایج پژوهش حاکی از آن است که با بررسی اقوال فقها مستند بر آیات و روایات می توان اثبات کرد؛ دین اسلام به عنوان دینی جامع، هیچ واقعه ای از وقایع عالم را بدون حکم شرعی رها نکرده است و فقه را متکفل سامان بخشی به ابعاد فردی و اجتماعی زندگی قرار داده است و علاوه برآن می توان اظهار داشت؛ که این دین، قابلیت جهانی شدن، در میسر ایجاد »تمدن نوین اسلامی« را دارد.

کلیدواژه ها

قلمرودین، جامعیت دین، وقایع و حوادث، احکام و قوانین،عدم خلو واقعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.