نقش تذکرهها و فرهنگها در تصحیح متون (مورد مطالعه دیوان مسعود سعد سلمان)
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: مجله متن شناسی ادب فارسی، دوره: 4، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_RPLL-4-3_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 242
نویسندگان
استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه رازی کرمانشاه
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بوعلی سینا همدان
چکیده
تصحیح متون کهن از شاخههای مهم و در عین حال دشوار پژوهشهای ادبی به شمار میآید. روشهای گوناگونی برای تصحیح متون وجود دارد که در بیشتر آنها «اقدم نسخ» جایگاهی ویژه در گزینش ضبط درست دارد. در موارد بسیاری میان تاریخ پدید آمدن متن و کهنترین نسخه موجود، فاصله زمانی فراوانی وجود دارد؛ در حالی که ممکن است، شواهدی از همان متن در تذکرهها یا فرهنگهای لغت که تاریخی کهنتر نسبت به نسخه موجود دارند، وارد شده باشد. سؤال اصلی این پژوهش آن است که آیا منابع واسطهای، یعنی تذکرهها، جُنگها و فرهنگهای لغت را میتوان مکمّل نسخههای خطّی در تصحیح متون قلمداد کرد یا خیر؟ برای رسیدن به پاسخ با انتخاب دیوان مسعود سعد سلمان به عنوان منبع مورد مطالعه، ملاحظه شد که در بسیاری از موارد با بهرهگیری از شواهد شعری این شاعر در فرهنگهای لغت و تذکرهها میتوان به حلّ بسیاری از دشواریهای تصحیح متون کمک کرد.کلیدواژه ها
تصحیح متون, مسعود سعد سلمان, تذکره, فرهنگ لغتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.