اثر 6 هفته تمرینات اسپینینگ و دوچرخه ثابت بر سطوح سرمی CTRP-3 و درصد چربی بدن زنان چاق و دارای اضافه‌وزن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 24، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-24-6_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 318
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا صفرپور

Department of Sport Sciences, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, I.R. Iran.

شیلا نایبی فر

Department of Sport Sciences, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, I.R. Iran.

مرتضی نیکوفر

Department of Sport Sciences, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, I.R. Iran.

چکیده

سابقه و هدف: CTRP-3 از جمله آدیپوکاین‌های ضدالتهابی نسبتاً جدیدی می‌باشد که در متابولیسم بدن، کبد و بافت چربی نقش دارد؛ با این‌حال آثار تمرینات اسپینینگ و دوچرخه ثابت بر CTRP-3 و درصد چربی بدن به‌خوبی مشخص نشده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه نیمه‌تجربی با استفاده از نمونه‌گیری تصادفی ساده 45 زن چاق و دارای اضافه‌وزن با شاخص توده بدنی بالای 25 کیلوگرم بر مترمربع در سه گروه 15 نفره کنترل، تمرین اسپینینگ و دوچرخه ثابت تقسیم شدند. آزمودنی‌ها تمرینات را به‌مدت 6 هفته و هر هفته سه جلسه انجام دادند. گروه تمرین اسپینینگ، رکاب‌زدن گروهی دوچرخه همراه با موزیک را انجام دادند و گروه تمرین دوچرخه ثابت به‌صورت انفرادی به رکاب‌زدن روی دوچرخه ثابت پرداختند. نمونه‌گیری خون و اندازه‌گیری شاخص‌های ترکیب بدنی، 24 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی گرفته شد. به‌علاوه، تغییرات درون‌گروهی با استفاده از آزمون تی وابسته سنجیده شد و جهت تعیین تغییرات بین‌گروهی، پس از تأیید پیش‌فرض‌های آزمون، از آنالیز کوواریانس و برای تعیین محل تفاوت‌ها هم از آزمون تعقیبی LSD استفاده شد. نتایج: مقادیر CTRP-3 پس از انجام شش هفته تمرین در گروه اسپینینگ (0/012=P) به میزان 28 درصد و در گروه دوچرخه ثابت (0/021=P) به میزان 20 درصد افزایش معنی‌دار داشت؛ در حالی‌که درصد چربی بدن در گروه اسپینینگ (0/001=P) به میزان 6 درصد و در گروه دوچرخه ثابت (0/001=P) به میزان 4 درصد، کاهش معنی‌دار یافت. در بین دو گروه مورد مطالعه تغییرات سرم CTRP-3 (0/015=P) و درصد چربی بدن(0/001=P) تفاوت معنی‌داری داشتند. تغییرات در گروه کنترل معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد تمرینات اسپینینگ و دوچرخه ثابت، به‌واسطه افزایش مارکر ضدالتهابی CTRP-3 که در متابولیسم بدن، کبد و بافت چربی نقش دارد، می‌توانند در پیشگیری از بیماری‌های متابولیکی مؤثر باشند.

کلیدواژه ها

Spinning exercise, Stationary bike, CTRP-3, Overweight and obesity, تمرین اسپینینگ, دوچرخه ثابت, CTRP-3, اضافه‌وزن و چاقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.