تدوین و روان‌سنجی ابزار نگرش به مرگ و بررسی ارتباط آن با اهدای اعضای بدن پس از مرگ مغزی (بر اساس مدل معادلات ساختاری)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-24-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد عباسی

Department of Social Sciences, Faculty of Humanities, University of Kashan, Kashan, I.R. Iran.

محمد گنجی

Department of Social Sciences, Faculty of Humanities, University of Kashan, Kashan, I.R. Iran.

سید کمال الدین موسوی

Department of Social Sciences, Faculty of Humanities, University of Kashan, Kashan, I.R. Iran.

چکیده

سابقه و هدف: در جامعه مدرن با بازاندیشی روزافزون، مرگ به‌صورت یک امر فنی درآمده است؛ تعیین کیفیت آن در اختیار حرفه پزشکی قرار دارد و در این راستا تعریف جدیدی از مرگ با نام مرگ مغزی و امکان پیوند اعضا مطرح شده است. از این‌رو هدف نوشتار حاضر، بررسی نگرش به مرگ و ارتباط آن با اهدای عضو می‌باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی - مقطعی، تعداد 475 نفر از افراد بالای 20 سال کاشان را در شهریور 1398 با روش نمونه‌گیری تصادفی متناسب با جمعیت بررسی کرده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق­ساخته مبتنی بر نظریه مدرنیته متأخر گیدنز بوده است. تجزیه و تحلیل داده‌ها مبتنی بر همبستگی و طرح معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزار SPSS و AMOS است. نتایج: در میان ابعاد پنجگانه نگرش به مرگ، نگرش طبیعی با شاخصه‌های پذیرش مرگ به‌عنوان اتمام حیات و واقعیتی اجتناب‌ناپذیر درنتیجه بازاندیشی، مرگ‌آگاهی، پیشرفت‌های پزشکی و اعتماد به متخصصان این حوزه، بالاترین میانگین (77/3 از 5) را داشت و مهم‌ترین تبیین­کننده دو بعد نگرش دینی (0/001 < P، 0/35β=) و علمی (0/001< P، 0/33β=) به اهدا بود. شاخص‌های برازش مطلق (0/03= RMSEA)، تطبیقی (0/92=CFI) و مقتصد (0/58= PRATIO) بیانگر این است که داده‌های جمع‌آوری‌شده به‌خوبی، مدل مفهومی را مورد حمایت قرار دادند. نتیجه‌گیری: ابزارهای طراحی‌شده از اعتبار و پایایی مطلوبی برخوردار بود و تحلیل ساختاری نیز نشان داد که اهدای عضو، مستلزم پذیرش مرگ و نوعی اعتماد بوده، در صورت انکار مرگ با دو مضمون ترس و اجتناب، فرد نمی‌تواند پذیرای اهدای عضو باشد.

کلیدواژه ها

Attitude to death, Brain death, Organ donation, Trust, Awareness, نگرش به مرگ, مرگ مغزی, اهدای عضو, اعتماد, آگاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.