مقایسه‌ی تحمل پریشانی و اجتناب تجربه‌ای در افراد دارای اضطراب سلامت و افراد عادی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 23، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-23-6_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه مقبلی هنزائی

Department of Psychology, Medical Faculty, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I. R. Iran.

عبداله امیدی

Department of Psychology, Medical Faculty, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I. R. Iran.

زهرا زنجانی

Department of Psychology, Medical Faculty, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I. R. Iran.

چکیده

سابقه و هدف: افراد دارای اضطراب سلامت، سطوح بالا و مداومی از نگرانی در مورد علائم بدنی را تجربه می‌‌کنند و در برخورد با این هیجانات منفی از راهبردهای مقابله‌ای همچون اجتناب استفاده می‌نمایند. هدف پژوهش حاضر مقایسه‌ی تحمل پریشانی و اجتناب تجربه‌ای در افراد دارا و بدون  اضطراب سلامت بود. مواد و روش‌‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه‌ی موردی - شاهدی بود. نمونه‌ی پژوهش شامل دو گروه 40 نفری از دانشجویان دانشگاه‌های سراسری و علوم پزشکی کاشان بود. یک گروه دارای اضطراب سلامت به شیوه‌ی هدفمند و گروه دیگر از دانشجویان عادی به شیوه‌ی دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل فرم کوتاه پرسشنامه‌ی اضطراب سلامت (Short form health anxiety questionnaire :F-SHAI)، مقیاس تحمل پریشانی (Distress tolerance scale: DTS) و پرسشنامه‌ی پذیرش و عمل (Acceptance and Action Questionnaire-2:AAQ-2) بود. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش 19 و به­روش آزمون t مستقل انجام شد. نتایج: میانگین نمره‌ی اجتناب تجربه‌ای در افراد دارای اضطراب سلامت (7/41=SD)30/28 و در افراد عادی (7/70=SD) 15/20 به‌دست آمد. همچنین میانگین نمره‌ی تحمل پریشانی در افراد دارای اضطراب سلامت (7/26=SD) 35/38 و در افراد عادی (9/70=SD) 44/42 بود. نتایج حاصل از آزمون t مستقل نشان داد اجتناب تجربه‌ای (4/82t=) و تحمل پریشانی (3/16 - t=) در دو گروه دارای اضطراب سلامت و افراد عادی تفاوت معنادار دارد (0/01< P). نتیجه‌گیری: افراد دارای اضطراب سلامت در مقایسه با افراد بهنجار، تحمل پریشانی کمتر و اجتناب تجربه‌ای بیشتری را گزارش کردند. این افراد نسبت به افراد بهنجار به میزان بیشتری جذب هیجانات منفی مرتبط با سلامتی خود می‌شوند و به سبب ناتوانی در تحمل این پریشانی‌ها، از موقعیت‌های استرس‌زای مرتبط با این پریشانی‌ها اجتناب می‌کنند.

کلیدواژه ها

Health anxiety, Distress tolerance, Experiential avoidance, اضطراب سلامت, تحمل پریشانی, اجتناب تجربه‌ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.