اثر عصاره هیدروالکلی گیاه پیاز تابستانهNectaroscordum tripedale (Trautv.)بر تغییرات بافت بیضه در موش های صحرایی نر دیابتی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-23-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته دادفر

Department of Biology, Tehran, Payame Noor University, I. R. Iran.

جمشید محمدی

Medical Plants Research Center, Yasouj University of Medical Sciences, I. R. Iran.

حسین روشنفکر

Department of Biology, Tehran, Payame Noor University, I. R. Iran.

چکیده

سابقه و هدف: گیاهان دارویی در درمان دیابت از اهمیت ویژه­ای برخوردار می­ باشند. مطالعات نشان داده که بیماری دیابت منجر به تغییرات تولیدمثلی در جنس مذکر می­ شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی عصاره هیدروالکلی گیاه پیاز تابستانه بر تغییرات بافت بیضه در موش صحرایی نر دیابتی انجام گرفته است. مواد و روش ­ها: 40 سر موش صحرایی نر به­ طور تصادفی به پنج گروه 8 تایی تقسیم شدند. گروه اوّل و سوم (کنترل نرمال و کنترل دیابتی) آب مقطر دریافت کردند، گروه دوم (شاهد) دریافت­کننده 50 میلی­ گرم بر کیلوگرم عصاره­ی هیدروالکلی پیاز تابستانه بودند و گروه چهارم و پنجم (دیابتی تحت درمان 1 و 2) به ­ترتیب دوز­های 50 و 100 میلی­ گرم بر کیلوگرم عصاره­ی هیدروالکلی پیاز تابستانه را دریافت کردند. جهت القای دیابت از داروی استرپتوزوتوسین استفاده شد. در پایان دوره 21 روزه آزمایش، پس از بیهوش شدن موش ­ها، بافت بیضه جدا و مقاطع بافتی جهت بررسی تغییرات بافت بیضه در گروه­های آزمایشی تهیه شد. داده­ ها با استفاده از نرم­ افزار آماری SPSS و آزمون واریانس یک ­طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: آنالیز داده ­ها نشان داد که تعداد لوله­ های اسپرم ­ساز (0/03=P) و تعداد اسپرم (0/01=P) در گروه کنترل دیابتی نسبت به گروه کنترل نرمال و شاهد، کاهش معنی­ دار داشت. عصاره­ ی گیاه پیاز تابستانه در موش­ های دیابتی­ شده سبب افزایش تعداد اسپرم، لوله ­های اسپرم ­ساز و بهبود بافت بیضه شد. نتیجه­ گیری: می ­توان چنین نتیجه­ گیری کرد که عصاره­ ی گیاه پیاز تابستانه دارای اثرات کاهش­ دهنده تخریب بافت بیضه و افزایش میزان اسپرم در موش­ های دیابتی شده است.

کلیدواژه ها

Diabetes, Nectaroscordum tripedale, Testicular tissue changes, Rat, دیابت, پیاز تابستانه, تغییرات بافت بیضه, موش صحرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.