تاثیر شوری کلریدسدیمی بر برخی خصوصیات رشدی و مورفولوژی ریشه سه رقم پسته

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه تغذیه گیاهان باغی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HPN-3-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 323
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید یزدی سجادیه

گروه خاکشناسی، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران. گروه خاکشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی،

ابراهیم پناهپور

گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز ایران

حبیب اله نادیان

استاد خاکشناسی، گروه کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین ، خوزستان ایران

علی غلامی

گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز ایران

چکیده

پسته یک گیاه متحمل به شوری است ولی میزان عملکرد این گیاه در شوری‌های بالا شدیدا تحت تاثیر قرار گرفته و کاهش می‌‌یابد. مهم‌ترین اهداف این پژوهش، بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر سرعت رشد نسبی، سرعت فتوسنتز خالص، نسبت وزن برگ و مورفولوژی ریشه در سه رقم پسته (اکبری، آقایی و کله قوچی) بود. آزمایش در دی‌ماه 1393 در شرایط گلخانه‌ای (مرکز ملی تحقیقات شوری یزد) بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام ‌‌گردید. تیمارها شامل چهار سطح شوری، (1, 5, 10, 15 dS/m-1) از منبع کلریدسدیم بود. در سطوح شوری کم و متوسط (پنج و ده دسی زیمنس بر متر)، سرعت رشد نسبی نسبت به شاهد به ترتیب 13 و 37 درصد بود که این مقدار در بیشترین سطح شوری (15 دسی زیمنس بر متر) به 66 درصد رسید در حالی که در سطوح شوری کم و متوسط سرعت فتوسنتز خالص نسبت به شاهد به ترتیب 9 و 21 درصد بود که این مقدار در بیشترین سطح شوری به 36 درصد رسید که نشان داد صرف نظر از نوع رقم، در شوری‌های کم تا زیاد، سرعت رشد نسبی پسته در مقایسه با سرعت فتوسنتز خالص به شوری حساستر است. رقم آقایی به دلیل بالاتر بودن سرعت رشد نسبی، سرعت فتوسنتز خالص، نسبت وزن برگ، طول و چگالی ریشه در بیشترین سطح شوری در تحمل به شوری نسبت به سایر ارقام برتری داشت و رقم اکبری که در بیشترین سطح تنش کمترین میزان صفات اندازه‌گیری شده را داشت، به عنوان رقم حساس معرفی  شد.

کلیدواژه ها

تنش شوری, ریشه, سرعت رشد نسبی, وزن برگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.