تعیین وسنجش شاخصهای جرم و بزهکاری در سطح شهرستانهای استان فارس با استفاده از تکنیکهای تصمیمگیری
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله آمایش جغرافیایی فضا، دوره: 10، شماره: 36
- کد COI اختصاصی: JR_GPS-10-36_015
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 407
نویسندگان
استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه گلستان، گرگان.
پژوهشگر پسادکتری مدیریت ، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، اصفهان، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه گلستان، گرگان.
دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه گلستان، گرگان.
استادیار گروه مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قائمشهر
چکیده
از آنجا که فضاهای شهری امروزه مولفهای برای وقوع نابهنجاریهای شهری و در نتیجه عدم وقوع امنیت در شهر میباشد، بنابراین بررسی جنبههای کیفی و کمّی امنیت چه از لحاظ کالبدی و چه از لحاظ اجتماعی در فضاهای شهری امری ضروری است. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل میزان جرائم و بزهکاری در سطح شهرستانهای استان فارس با استفاده از روشهای تصمیمگیری چند معیاره TOPSIS و SAW است. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و با رویکرد کاربردی است و برای انجام پژوهش از دادههای سالنامۀ آماری سال 1394 استفاده گردیده است و همچنین برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار آماری EXCEL استفاده شده است. نتایج پژوهش با استفاده از تکنیک TOPSIS گویای آن است که شهرستان شیراز با امتیاز (1) به عنوان ناامنترین ناحیه از لحاظ جرم و بزهکاری در سطح شهرستانها و شهرستان سروستان با امتیاز(005/0) به عنوان امنترین ناحیه از لحاظ جرم و بزهکاری در سطح شهرستانهای استان فارس میباشند. نتایج با استفاده از تکنیک SAW نیز نشاندهنده بیشترین جرم و بزهکاری در شهرستان شیراز با امتیاز (544/0) و کمترین جرم و بزهکاری درشهرستان سروستان با امتیاز (003/0) قرار دارد. در این میان، شهرستان شیراز دارای بدترین وضع از نظر شاخصهای یاد شده است و وضعیت آن طی چند سال اخیر به دلیل مهاجرتهایی که به این شهرستان صورت گرفته بغرنجتر شده است. در آخر هم برای نتیجهگیری بهتر نقشۀ پراکندگی فضایی میزان جرم و بزهکاری استان فارس با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی مورد نمایش قرار گرفته است. با توجه به نقشۀ مورد نظر شهرستانهای شیراز و سروستان که دارای بدترین و بهترین وضع از لحاظ شاخصهای جرم و بزهکاری میباشند در کنار یکدیگر قرار گرفته اند.کلیدواژه ها
امنیت, جرم و بزهکاری, تکنیک TOPSIS, رتبهبندیSAW, استان فارساطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.