ارزیابی توان اکولوژیک واحدهای هیدرولوژیک حوضه‌‌های آبخیز به منظور اولویت‌‌بندی عملیات اجرایی آبخیزداری. مطالعه موردی: حوضه آبخیز دشت مختاران، بیرجند

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله آمایش جغرافیایی فضا، دوره: 10، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_GPS-10-36_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز ابراهیمی

کارشناسی ارشد علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

هادی معماریان خلیل آباد

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

سیدمحمد تاجبخش

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

امیرحسین آقاخانی افشار

دکتری عمران، گرایش سازههای هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، گروه مهندسی آب، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

توجه به حوضه‌­های آبخیز به عنوان اصلی­ترین عامل جهت توسعه پایدار در مباحث مدیریتی حائز اهمیت می­باشد. ارزیابی توان اکولوژیکی و اولویت‌­بندی حوضه‌­های آبخیز با توجه به معیارهای مختلف اکولوژیکی، از موارد مهم در برنامه‌­ریزی و مدیریت جامع حوضه­‌های آبخیز می­‌باشد. در این مطالعه، از روش ترکیبی Fuzzy-TOPSIS جهت تصمیم­‌گیری چند شاخصه در حوضه آبخیز دشت مختاران واقع در شهرستان بیرجند استفاده گردید. 13 معیار محیط زیستی شامل کمیت و کیفیت آب زیرزمینی منابع پایین­‌دست و بالادست، شدت سیل‌خیزی، حفاظت خاک، کمیت آب سطحی، علوفه تولیدی، تبخیر و تعرق پتانسیل، ترکیب گیاهی، فرسایش آبی و بادی، ظرفیت چرا در حوضه مطالعاتی اندازه‌­گیری و حوضه به 3 بلوک ارتفاعات شمالی، جنوبی و دشت حوضه که هر کدام دارای معیار‌های خاص خود می­‌باشند نیز تقسیم­بندی گردید. سپس معیارهای هر بلوک با فرآیند تحلیل سلسله مراتبی وزن­دهی و هر یک از 13 معیار محیط زیستی نیز فازی­سازی و مشکل اصلی هر زیرحوضه با توجه به مطالعات انجام شده در حوضه تعیین و براساس نوع مشکل، زیرحوضه‌­ها در هر بلوک گروه‌‌بندی شدند. براساس روش ارزش­گذاری طیف لیکرت، اهمیت نسبی زیرحوضه­‌ها نسبت به هر یک از معیارها به صورت اعداد فازی مثلثی مشخص و ضریب نزدیکی زیرحوضه‌‌های هر گروه برآورد و نقشه اولویت­‌بندی عملیات اجرایی آبخیزداری کل حوضه ترسیم گردید. نتایج نشان داد که زیرحوضه­های دارای اولویت کم و خیلی کم 05/54 درصد محدودۀ مورد مطالعه را در برگرفته­‌اند، که بیشتر بر دشت حوضه و ارتفاعات شمالی حوضه منطبق هستند و زیرحوضه­های دارای اولویت زیاد و خیلی زیاد 52/39 درصد محدودۀ مورد مطالعه را در برگرفته­‌اند، که بیشتر بر ارتفاعات شمالی و ارتفاعات جنوبی حوضه و بخش‌­هایی از دشت حوضه منطبق می‌­باشند و همچنین زیرحوضه­های دارای اولویت متوسط 42/6 درصد محدوده مورد مطالعه را در برگرفته‌­اند، که بیشتر بر ارتفاعات جنوبی حوضه و دشت حوضه منطبق هستند.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار, اکولوژی, تصمیم‌گیری چند شاخصه, معیارهـای محیط زیستی, حوضه آبخیز مختاران, شهرستان بیرجند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.