ارزیابی کمی ژئودایورسیتی ژئوپارک پیشنهادی غرب خراسان رضوی برای حفاظت از میراث زمین‌شناسی آن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله آمایش جغرافیایی فضا، دوره: 10، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_GPS-10-36_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 361
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر شایان یگانه

دانش آموخته دکتری ژئومورفولوژی دانشگاه حکیم سبزواری

محمد علی زنگنه اسدی

دانشیار ژئومورفولوژی دانشگاه حکیم سبزواری

ابوالقاسم امیراحمدی

دانشیار ژئومورفولوژی دانشگاه حکیم سبزواری

چکیده

ژئودایورسیتی پایه­هایی را برای تأمین مایحتاج زندگی جوامع مدرن فراهم کرده و منابع طبیعی، از قبیل سنگ­های ساختمانی، سنگدانه­ها، معادن، گازطبیعی، نفت و آب­های زیرزمینی را در اختیار انسان قرار می­دهد و بر مکان زندگی ما اثر می­گذارد و چشم اندازهای ارزشمند و خاص اطرافمان را افزایش می­دهد. برای ارزیابی چشم­اندازها در ژئومورفولوژی علاوه بر ارزش­های متنوع فرهنگی، علمی و اقتصادی، ژئودایورسیتی هم استفاده می­شود تا برای حفاظت میراث زمین شناسی داده­های متقن­تری ارائه نماید. ژئوپارک پیشنهادی غرب خراسان رضوی از فرم­های منحصر به فرد و میراث زمین شناسی با قدمت دوره کرتاسه است؛ بنابراین ضروری است ژئودایورسیتی منطقه ارزیابی شده تا اولویت­ها برای حفاظت از آن میراث در دستور کار قرار گیرد. برای این کار پس از جمع­آوری اسناد و نقشه­های مورد نیاز و مشاهدات میدانی، پردازش نقشه­ها با نرم­افزار GIS، شبکه بندی و محاسبات تنوع پدیده­های ژئومورفولوژی، هیدرولوژی و زمین­شناسی در هر شبکه، نقشۀ ژئودایورسیتی در چهاردستۀ کم، متوسط، بالا و خیلی بالا تهیه شده است. یافته­های این تحقیق نشان می­دهد: 9/3 درصد از منطقه را ژئودایورسیتی خیلی بالا به خود اختصاص داده که در شمال و جنوب غربی منطقه مشاهده می­شود. 5/11 درصد از مساحت منطقه، ژئودایورسیتی بالایی دارد که بیشتر در شمال و غرب منطقه دیده می­شود. 2/37 درصد از منطقه دارای ژئودایورسیتی متوسط است که به غیر از بخش­های جنوب غربی و مرکز در همۀ نواحی منطقه مشاهده می­گردد. 4/47 درصد از وسعت منطقه ژئودایورسیتی کمی دارند که بیشتر در مرکز و جنوب شرقی متمرکزند که فرایند باد سیستم شکل­زایی مسلط ژئومورفیک منطقه است.

کلیدواژه ها

ژئودایورسیتی, ژئوپارک غرب خراسان رضوی, میراث زمین‌شناسی, ژئوکانزرویشن, ارزیابی کمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.