ارزیابی تاثیر روشهای مختلف کاشت و تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم کنجد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش ملی کشاورزی و سلامت
  • کد COI اختصاصی: JAGH01_129
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد حبیب زاده

استادیار، گروه ژنتیک و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران،

مجید غلامحسینی

استادیارموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

سیدمحسن حسینی

استادیار، گروه ژنتیک و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران،

چکیده

کنجد (Sesamum indicum L.) حاوی اسیدآمینه های ضروری و اسیدهای چرب غیراشباع و به عنوان ملکه ی دانه های روغنی شناخته شده است. در این پژوهش، روشهای مختلف کاشت در دو سطح (شامل کشت جوی و پشته یک و دو ردیفه)، تراکم بوته (در سه سطح شامل 20، 30 و 40 بوته در مترمربع) و دو رقم کنجد (به نامهای اولتان و ناز تک شاخه) بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، مطالعه گردید. صفات اجزای عملکرد و عملکرد دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که از بین اجزای عملکرد، تعداد کپسول در بوته در تراکمهای 30 و 40 بوته در مترمربع بیشترین مقدار بود که در مقایسه با تراکم 20 بوته در مترمربع تفاوت آماری معنیداری داشتند. تعداد دانه در کپسول در تراکم 20 بوته در مترمربع بیشترین مقدار بود که نسبت به دو تراکم دیگر، تفاوت آماری معنیداری نشان داد. بالاترین عملکرد دانه از تراکم 40 بوته در مترمربع به دست آمد و کمترین مقدار عملکرد نیز به تراکم 20 بوته در مترمربع اختصاص داشت. از بین دو رقم موردمطالعه، رقم اولتان دارای بالاترین عملکرد و اجزای عملکرد دانه بود که نسبت به رقم ناز تک شاخه، تفاوت آماری معنیداری را نشان داد.

کلیدواژه ها

جوی و پشته، کپسول، تراکم، رقم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.