کاربرد باکتریهای آنتاگونیست در مهار زیستی پژمردگی فوزاریومی نخود و عدس با روش پرایمینگ بذور و مقایسه آن با کاربرد قارچکش رورال تی اس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش ملی کشاورزی و سلامت
  • کد COI اختصاصی: JAGH01_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی ویانی

استادیار گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

پژمردگی فوزاریومی از مهمترین بیماریهای عدس و نخود در مناطق دیم کشور میباشد. از آنجائی که ارقام مقاوم همیشه در دسترس نبوده و کنترل شیمیایی نیز توأم با خطرات زیست محیطی میباشد لذا کاربرد آنتاگونیستهای باکتریایی، برای مهار بیماری مطلوب تر میباشد. در بررسیهای آزمایشگاهی، باکتریهای Bacillus methylotrophicus و B. subtilis در کشت متقابل با قارچ Fusarium oxysporum f. sp. ciceris عامل پژمردگی نخود و F. oxysporum f. sp. lentis عامل پژمردگی عدس توانستند از رشد میسلیومی آنها ممانعت کنند. قارچ کش رورال تی اس پس از مخلوط شدن با محیط کشت، توانست به طور کامل مانع رشد میسلیومی قارچهای بیمارگر شود. هر دو باکتری، موجب افزایش معنیدار درصد جوانه زنی بذور عدس شده ولی رورال تی اس باعث کاهش معنیدار این شاخص در مقایسه با شاهد شد. در بذور نخود، تفاوت این تیمارها با شاهد معنیدار نبود. پرایمینگ بذور با باکتریهای آنتاگونیست و قارچکش، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه را در گیاهچه های نخود و عدس در مقایسه با شاهد به صورت معنیداری افزایش داد. در شرایط گلخانه ای، تمامی تیمارها توانستند بیماری را در گیاهان نخود و عدس به طور معنیداری مهار نمایند. با توجه به کارایی خوب عوامل زیستی مورد بررسی و کاربرد آسان آنها به همراه بذور، می توان این روش را به کشاورزان دیمکار توصیه کرد.

کلیدواژه ها

پرایمینگ، پژمردگی فوزاریومی، عدس، نخود، مهار زیستی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.