مراتب توحید در سوره حمد قران كریم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی مطالعات دینی و علوم انسانی در جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: RSHIW06_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1493
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین لطفی

مریم نیسی

چکیده

سوره حمد كه نام ديگرش «فاتحة الكتاب» است، هفت آيه دارد و تنها سوره اي است كه بر هر مسلمان واجباست حداقل ده بار آن را در نمازهاي شبانه روزي بخواند. پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله فرمودند: لاصلاةَإلّابِفَاتحةِ الْكتابِ؛ بدون فاتحة الكتاب، نمازي نيست . بنا به روايت جابربن عبداللّه انصاري از رسول اكرم صليالله عليه و آله: اين سوره بهترين سوره هاي قرآن است. و به نقل ابن عباس، سوره ي حمد اساس قرآن است.در روايتي آمده است: اگر هفتاد مرتبه اين سوره را بر مرده خوانديد و زنده شد، تعجب نكنيد. از نامگذارياين سوره به فاتحة الكتاب، دانسته مي شود كه قرآن در زمان رسول خدا صلي الله عليه و آله به صورت مكتوبجمع آوري شده و به امر ايشان، اين سوره در آغاز كتاب قرار گرفته است. سوره حمد اساساً با سوره هاي ديگرقرآن از نظر لحن و آهنگ فرق دارد به خاطر اينكه سوره هاي ديگر همه بعنوان سخن خدا است، اما اين سورهاز زبان بندگان است، و به تعبير ديگر در اين سوره خداوند طرز مناجات و سخن گفتن با او را به بندگانشآموخته است. انسان آگاه و بيدار دل، هنگامي كه اين سوره را مي خواند، احساس ميكند كه بر بال و پرفرشتگان قرار گرفته و به آسمان صعود مي كند و در عالم روحانيت و معنويت لحظه به لحظه به خدا نزديكترمي شود. اين نكته بسيار جالب است كه اسلام به مردم دستور ميدهد كه بدون هيچ واسطه با خدايشان ارتباطبرقرار كنند. آيات سوره ي حمد، اشاراتي در باره ي خداوند و صفات او، مسئله ي معاد، درخواست رهرويدر راه حق و پذيرش حاكميت و ربوبيت خداوند دارد. همچنين در آن، به ادامه ي راه اولياي خدا، ابراز علاقهو از گمراهان و غضب شدگان اعلام بيزاري و انزجار شده است. البته ما در مقاله حاضر قصد داريم به مراحلتوحيد در سوره حمد پرداخته و اين مسئله را بشكافيم.

کلیدواژه ها

توحيد ، حمد ، قرآن ، عبوديت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.