اثر رشد گلدانی پنبه تراریخته Bt روی باکتری‌های ریزوسفری و غیرریزوسفری خاک

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه زیست شناسی خاک، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SBJ-6-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 315
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا السادات شاهمرادی

دانشجوی دکتری دانشگاه فردوسی مشهد

مسعود توحیدفر

دانشیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، دانشکده مهندسی انرژی و فناوریهای نوین، دانشگاه شهید بهشتی

حسن مرعشی

استاد دانشگاه فردوسی مشهد

سعید ملکزاده-شفارودی

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد

ابراهیم کریمی

مربی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

چکیده

در این مطالعه، پنبه تراریخته  Bacillus thuringiensis (Bt)نسل T2 (لاین 61) و پنبه غیرتراریخته برای بررسی پویایی باکتری‌ها در طی دوره‌های رشد و نمو ( نونهالی، تشکیل کاسبرگ، گلدهی و تشکیل غوزه) با استفاده از دو روش قابل کشت (شمارش کلنی‌های زنده) و غیرقابل کشتPCR-DGGE  (polymerase chain reaction-denaturing gradient gel electrophoresis) مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد باکتری‌هایعملکردی تثبیت‌کننده نیتروژن، حل‌کننده فسفات معدنی و آلی ناحیه ریزوسفر از طریق کشت در محیط‌های ویژه رشد باکتری تعیین شد. آنالیز شمارش کلونی‌های زنده، افزایش در ساختار جمعیت و تعداد کل باکتری‌های ریزوسفر را در هر دو واریته تراریخته و غیرتراریخته در مقایسه با خاک غیرریزوسفری را نشان داد. روش PCR-DGGE موید نتایج ارزیابی شمارش کلونی‌های زنده بود که تغییرات در جمعیت‌های باکتری‌ها برای تمام مراحل رشدی پنبه در خاک ریزوسفر و غیرریزوسفری را نشان می‌داد. تعداد باکتری‌های عملکردی میان پنبه تراریخته Bt و پنبه غیرتراریخته در یک مرحله مشخص اختلاف معنی‌دار نداشت. با این وجود اختلاف معنی‌دار در تعداد جمعیت باکتری‌های ریزوسفر خاک در مراحل مختلف رشدی در هر دو گیاه تراریخته و غیرتراریخته مشاهده شد ولی برای خاک غیرریزوسفری مشاهده نشد. در مجموع نتایج نشان داد، پنبه تراریخته Bt نسل T2 (لاین 61) احتمال وجود اثرات نامطلوب روی ساختار جمعیت و تعداد کل باکتری‌های قابل کشت در ناحیه ریزوسفر را نداشت. 

کلیدواژه ها

تکنیک DGGE, جمعیت میکروبی, خاک ریزوسفر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.