تغییرات فصلی فعالیت مطلق و ویژه‌ی اسیدفسفاتاز در رقابت ریزوسفری نهال‌های بلندمازو و پلت در کشت خالص و آمیخته

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه زیست شناسی خاک، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SBJ-6-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسمین شریفپور

دانشآموخته دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

هاشم حبشی

دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

علیرضا علیعرب

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

رقابت ریزوسفری در دستیابی گیاهان به عناصر غذایی مانند فسفر اهمیت زیادی دارد. محیط ریزوسفر حداکثر اثرپذیری را از رقابت بین‌گونه‌ای و درون‌گونه‌ای دارد. با توجه به ویژگی‌های ریزوسفری خاص هر گونه احتمالاً تراوش‌های ریزوسفری (مانند اسیدفسفاتاز) در حالات رقابتی مختلف، تغییرات محسوسی دارد. اسیدفسفاتاز از مهم‌ترین آنزیم‌های ریزوسفری و آنزیم مختص چرخه‌ی فسفر است. این پژوهش به مطالعه‌ی‌ فعالیت مطلق و ویژه‌ی ‌اسیدفسفاتاز در ریزوسفر دو گونه‌‌ی پلت و بلندمازو (از مهم‌ترین گونه‌های جنگلی شمال کشور) در حالت کشت خالص و آمیخته در طی فصول مختلف در یک ریزوترون نوین پرداخته است. از لوله‌های دستیابی 18 ریزوترون شامل سه تیمار آمیختگی (پلت خالص، بلندمازو خالص و پلت- بلندمازو) درپنج تکرار همراه با سه ریزوترون فاقد کشت نهال طی چهار فصل سال نمونه‌گیری انجام و فعالیت مطلق و ویژه‌ی اسیدفسفاتاز در آن تعیین گردید. نتایج نشان داد که فعالیت مطلق و ویژه‌‌ی اسیدفسفاتاز بین ترکیب‌های متفاوت کشت و فصول مختلف در سطح احتمال 95 درصد اختلاف معنی‌داری دارد. ترکیب کشت آمیخته در پاییز بیشترین میزان فعالیت (gPNPg-1h-1µ 16/154±37/2370) و تیمار کنترل در تابستان کمترین میزان فعالیت اسیدفسفاتاز مطلق (µgPNPg-1h-1 65/108±75/991) را به خود اختصاص دادند. میزان فعالیت مطلق و ویژه‌ی ‌اسیدفسفاتاز در انتهای دوره‌‌ی مطالعه نسبت به فصل آغازین مطالعه کاهش محسوسی را نشان داد. این نتایج می‌تواند تأییدکننده‌ی‌ برتری کشت آمیخته‌ی پلت- بلندمازو از نظر ساختار، فیزیولوژی و مورفولوژی مناسب‌تر ریزوسفری و رشد بهتر ریشه باشد و این تیمار، فسفر خاک را در طی فصول مختلف به میزان بهتری حفظ نموده است.

کلیدواژه ها

اسیدفسفاتاز, ترکیب گونه‌ای, رقابت ریشه, ریزوترون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.