اثرات قارچ میکوریزی، باکتری‌های محرک رشد و کود دامی بر عملکرد و برخی ویژگی‌های رشد گل محمدی (Rosa demascena) در منطقه لایزنگان استان فارس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه زیست شناسی خاک، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SBJ-6-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 317
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن حقیقت نیا

استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، داراب، فارس، ایران

فرهاد رجالی

دانشیار موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

زینب منتظری

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد داراب، فارس، ایران

چکیده

استفاده از گل محمدی در صنایع بهداشتی و دارویی، این محصول را به لحاظ اقتصادی به کالایی با ارزش تبدیل کرده است. به منظور بررسی اثرات قارچ­های میکوریزی، باکتری­های محرک رشد و کود حیوانی بر عملکرد و ویژگی­های رشد گل محمدی، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1393 در منطقه لایزنگان داراب به اجراء در آمد. عامل اول کود دامی در دو سطح: ا- شاهد (بدون استفاده از کود دامی) 2- دو کیلوگرم کود دامی به ازای هر بوته، عامل دوم استفاده از مایه تلقیح قارچ میکوریزی در دو سطح : 1- شاهد (بدون استفاده از قارچ میکوریزی) 2- استفاده از مخلوط سه گونه قارچ میکوریز آربسکولار و عامل سوم در چهار سطح شامل استفاده از سه سویه باکتری محرک رشد گیاه و یک تیمار بعنوان شاهد بود. نتایج نشان داد که اثرات هر سه عامل بر ویژگی­های رشد و کلنی سازی ریشه در سطح یک درصد معنی­دار بود. استفاده از باکتری Pseudomonas fluorescens اختلاف معنی­داری نسبت به عدم تلقیح با باکتری در همه ویژگی­های اندازه­گیری شده داشت. برهمکنش هر سه عامل، بالاترین تأثیر معنی­دار را بر صفات وزن تر گل، وزن خشک گل، ارتفاع بوته، عرض بوته، تعداد گل در بوته و کلنی­سازی ریشه داشت و به ترتیب افزایشی به میزان 91، 3/78، 3/57، 1/34، 2/77 و 7/32 درصد در پاسخ‏های یاد شده نسبت به شاهد ایجاد کرد. در مجموع چنین نتیجه­گیری شد که استفاده توأم از عوامل مذکور در بهبود صفات اندازه­گیری شده تأثیر مثبت بیشتری داشته است.

کلیدواژه ها

"کودهای آلی", "کودهای زیستی", "گل محمدی", "لایزنگان"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.