بررسی اثر برخی عوامل زنده و غیر زنده القا کننده مقاومت بر فعالیت آنزیمی و فاکتورهای رشدی لوبیا در حضور ویروس موزاییک زرد لوبیا

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دو فصلنامه کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BIO-9-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد زارعی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه گیاه پزشکی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

احمد حسینی

گروه گیاهپزشکی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

روح اله صابری

دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

چکیده

ویروس موزاییک زرد لوبیا (BYMV) متعلق به جنس پوتی‌ویروس(Potyvirus) ، قادر به آلوده کردن طیف وسیعی از گیاهان می‎باشد. این ویروس از طریق مکانیکی و شته به‌صورت ناپایا انتقال می‌یابد. در این پژوهش تاثیر شش تیمار شامل نانو ذرات نقره سنتز شده توسط سویه‌ی CHA0 باکتریP. fluorescens ، سویه 62 قارچ T. harizianum، باکتری P. fluorescens CHA0، عصاره الکلی گیاهان زیتون (Olea europaea) و بومادران (Achillea millefolium) و فسفیت پتاسیم در کاهش خسارت یک سویه‌ِی BYMV در سه ژنوتیپ لوبیا (KS21189، اختر و پاک) مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. برای انجام این پژوهش ابتدا گیاهان به‌صورت مکانیکی با یک سویه‌ی BYMV مایه‌زنی شدند. همزمان با ظهور علائم ویروسی‌‌، تیمارهای مختلف روی گیاهان اعمال شد. غلظت ویروس در گیاهان تیمار شده با آزمون DAS-ELISA و بهره‎گیری از آنتی‎سرم چندهمسانه ای BYMV مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی پارامترهای رویشی و زایشی، میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و غلظت ویروس در سه ژنوتیپ لوبیا نسبت به BYMV نشان داد که بیشترین تاثیر بر کاهش غلظت ویروس موزاییک زرد لوبیا، مربوط به تیمارهای فسفیت پتاسیم ، عصاره الکلی بومادران و باکتری Pseudomonas fluorescens CHA0 بوده است.

کلیدواژه ها

ویروس موزاییک زرد لوبیا, مقاومت القایی, باکتریP. fluorescens, تریکودرما و فسفیت پتاسیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.