پتانسیل سنجی شبکه‌های باور بیزین در برآورد و ارزیابی میزان فرسایش بادی (منطقه مورد مطالعه: دشت دهلران- ایلام)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و مخاطرات محیطی، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GEH-8-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمدیان بهبهانی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

عبدالحسین بوعلی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

جهت برآورد شدت فرسایش بادی در اکوسیستم­های مختلف باید از شاخص‌ها و روش‌های مناسب استفاده نمود. در این تحقیق، میزان فرسایش بادی دشت دهلران واقع در استان ایلام با استفاده از شاخص‌های مؤثر در معیار فرسایش بادی مدل IMDPA ارزیابی و با استفاده از شبکه‌های باور بیزین (BBN) یک مدل علت و معلولی برای پیش‌بینی شدت فرسایش بادی این منطقه استفاده شد. با توجه به نتایج حاصل از معیار فرسایش بادی مدل IMDPA،20 درصد از منطقه مطالعاتی در کلاس فرسایش بادی کم، 54 درصد از منطقه در کلاس فرسایش بادی متوسط و 26 درصد از منطقه نیز در کلاس فرسایش بادی زیاد قرار گرفت. براساس امتیازات داده شده به هر یک از شاخص‌های معیار فرسایش بادی در سطح واحدکاری، رخساره‌های اراضی برداشت، اراضی رها شده و دشت ریگی ریزدانه بیشترین نقش را در میزان فرسایش بادی منطقه داشته‌اند. با استفاده از مرور منابع و نظر کارشناسان یک مدل BBN قابلیت تحلیل سناریوهای مختلف ایجاد شد که نحوه ارتباط بین این شاخص‌ها و میزان فرسایش بادی در جداول احتمال شرطی ذخیره شده است. براساس حساسیت سنجی مدل شبکه‌های باور بیزین مهم‌ترین پارامترهای تشدید کننده فرسایش بادی در منطقه مورد مطالعه به ترتیب، سرعت و وضعیت باد، فراوانی سرعت باد بیش از 6 متر بر ثانیه و پوشش حفاظتی سطح زمین می‌باشد. صحت‌سنجی مدل BBN ایجاد شده با انجام حساسیت سنجی در نرم‌افزار نتیکا و مقایسه با نتایج معیار فرسایش بادی مدل  IMDPAانجام شد. ضریب تبیین بین خروجی معیار فرسایش بادی مدل  IMDPA و BBN نشان داد که نتایج حاصل از هر دو مدل دارای همبستگی معنی‌دار(R2> 0.60, p ˂ 0.05)  می‌باشد. این مطالعه نشان داد که ارائه مدل فرسایش بادی به شکل شبکه باور بیزین می‌تواند بررسی نتایج سناریوهای مختلف را تسهیل نموده و عدم قطعیت حاصل از ارتباطات متغیرها را نمایش دهد. 

کلیدواژه ها

آنالیز حساسیت, مدل‌ سازی, عدم قطعیت, IMDPA

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.