مقایسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و نظم‌جویی فرآیندی هیجان در کیفیت زندگی بیماران همودیالیز

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پرستار و پزشک در رزم، دوره: 8، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_NPWJM-8-27_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رزیتا کلباسی

دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش

محمد حاتمی

Kharazmi Uni.

محمد صیرفی

Azad Uni.

منیرالسادات حاکمی

Tehran Uni. of Medical Science

مهرداد ثابت

Azad Uni.

چکیده

مقدمه: بیماری کلیوی موجب بروز مشکلات متعدد جسمانی و روانی برای فرد بیمار شده و موجب افت کیفیت زندگی این افراد می‌شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و نظم‌جویی فرآیندی هیجان در کیفیت زندگی و بیماران همودیالیز بود. روش کار: پژوهش حاضر جزء طرح‌های نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون – پس‌آزمون- پیگیری سه گروهی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه بیماران همودیالیز مراجعه‌کننده به بیمارستان لقمان تهران در سال 1398 بودند. از بین این بیماران کسانی که واجد شرایط برای ورود به پژوهش بودند، با روش نمونه‌گیری در دسترس (با در نظر گرفتن ملاک‌های ورود و خروج)، ابتدا 45 نفر  انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در سه گروه گمارش شدند (15 نفر در گروه آزمایش اول و 15 نفر در گروه آزمایش دوم و 15 نفر در گروه کنترل در انتظار درمان). ابزار پژوهش پرسش‌نامه کیفیت زندگی بیماران کلیوی هایس و همکاران (2003)  بود. داده‌های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس مختلط تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج تحلیل داده‌ها نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و نظم فرآیندی هیجان در شرکت‌کنندگان گروه‌های آزمایشی به نسبت گروه کنترل در انتظار درمان تأثیر معناداری بر بهبود کیفیت زندگی بیماران همودیالیز داشت (P< 0/05). همچنین اثربخشی روش درمان پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی بیماران بیشتر بود (P< 0/05). نتیجه‌گیری: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و آموزش نظم‌جویی فرآیندی هیجان با افزایش کنترل رفتار و تمایل به تجربه کردن گستره‌ای از عواطف بر بهبود کیفیت زندگی بیماران همودیالیز موثر است.

کلیدواژه ها

: Acceptance and Commitment Therapy, Process Emotion Regulation Training, Quality of Life, Hemodialysis Patients, درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد, نظم‌جویی فرآیندی هیجان, کیفیت زندگی, بیماران همودیالیز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.