بررسی اثر مقادیر مختلف نیتروژن و ازتوبارور بر رشد و عملکرد نخود (Cicer arietinum L.)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-9-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 272
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قباد محمدپور

دانشگاه رازی

محمداقبال قبادی

دانشگاه رازی

غلامرضا محمدی

دانشگاه رازی

مختار قبادی

دانشگاه رازی

چکیده

به منظور بررسی اثر کودهای نیتروژنه بیولوژیکی و شیمیایی بر خصوصیات مرفولوژیکی و عملکرد و اجزای عملکرد نخود (Cicer arietinum L.) رقم بیوه‌نیج، آزمایشی به صورت کرت‌های خرد شده بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار در شرایط دیم، در روستای طلسم شهرستان دالاهو، استان کرمانشاه در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. عامل‌ها کود نیتروژن (در چهار سطح شامل نصف کود پایه، کود پایه، 5/1 برابر کود پایه و شاهد (بدون مصرف کود)) با کود پایه 30 کیلوگرم در هکتار از منبع کود اوره به عنوان کرت اصلی (مصرف در زمان کاشت) و کود زیستی ازتوبارور (در چهار سطح شامل نصف کود پایه، کود پایه، 5/1 برابر کود پایه و شاهد (بدون مصرف کود)) به‌صورت تلقیح بذری با کود پایه 100 گرم در هکتار به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر تیمارها بر عملکرد ماده خشک، عملکرد دانه، شاخص برداشت، وزن صد دانه، تعداد دانه در مترمربع، درصد پروتئین دانه، تعداد شاخه فرعی، تعداد غلاف در شاخه فرعی، تعداد و وزن دانه در شاخه فرعی، سطح برگ و وزن خشک برگ در مرحله ابتدای گلدهی معنی‌دار بود. بیشترین تولید ماده خشک کل (6730 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (1089کیلوگرم در هکتار) و تعداد دانه در مترمربع (1/293) در تیمار نصف کود نیتروژنه+کود پایه ازتوبارور به‌دست آمد. همچنین حداکثر وزن صد دانه (53/44 گرم) در تیمار کود پایه نیتروژن و عدم مصرف ازتوبارور و پروتئین دانه (12/26 درصد) در تیمار نصف کود نیتروژنه + 5/1 برابر ازتو‌بارور حاصل گردید. به‌طور کلی بررسی عملکرد دانه در این آزمایش نشان داد که با مصرف کود زیستی ازتوبارور، مصرف کود نیتروژنه شیمیایی در شرایط دیم حدود 50 درصد کاهش داشته است.

کلیدواژه ها

پروتئین دانه, دیم, کود بیولوژیک, کود شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.