بررسی حق برکناری مقامات منتخب توسط مردم در نظام های حقوقی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های تطبیقی حقوق اسلام و غرب، دوره: 7، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_CSIW-7-4_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 396
نویسندگان
استادیار گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی،
دانشیار گروه حقوق عمومی، دانشکده حقوق، دانشگاه تهران
چکیده
حق برکناری یا بازخوانی مقامات منتخب توسط مردم (Recall) به معنای حق مردم در برکناری مقامات منتخب پیش از پایان دوره تصدی پستشان است که بهعنوان یک رویه مبتنی بر دموکراسی مستقیم مورد توجه برخی نظامهای حقوقی- سیاسی قرار گرفته است. دشورای هماهنگ سازی میان روش بازخوانی با نهادهای مؤثر دموکراسی غیرمستقیم یکی از دلایلی است که باعث شده این سازکار به اندازه سایر ابزارهای دموکراسی مستقیم مورد استفاده قرارنگیرد. اما این دشواری نباید مانعی در استفاده منطقی و معقول از آن بهمنظور تحقق هرچه بیشتر مشارکت شهروندان باشد. در این مطالعه تطبیقی مشخص میگردد کشورهای مختلف حق بازخوانی را یا بهصورت ترکیبی یا بهصورت کامل در قوانین خود جای دادهاند. در ایران اما در میان رویههای دموکراسی مستقیم به صراحت هیچ نشانهای از آن وجود ندارد. با وجود این، به نظر میرسد امکان استنباط اصل پذیرش مشروعیت این سازکار بر اساس مبانی موردپذیرش اسلام و نظام حقوقی در خصوص ماهیت کارگزاری و نمایندگی و نیز تفسیرهایی مردمسالارانه از برخی از اصول قانون اساسی وجود داشته باشد. بهمنظور گسترش مشارکت مستقیم مردم در حکمرانی، میتوان با بهرهگیری از تجربه موفق کاربست آن در دیگر کشورها به قاعدهگذاری این سازکار در نظام حقوقی پرداخت. با این شرطکه این قاعدهگذاری متضمن تضمینهای رویهای کافی باشد که شفافیت، مشروعیت و قانونیت فرایند بازخوانی را تضمین کند.کلیدواژه ها
حق برکناری, مقامات انتخابی, مردم, دموکراسی, مشارکتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.