بررسی نقش دستار در هویّت سازی فرهنگی پوشش مردان عصر صفوی با تکیه بر شعر صائب تبریزی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)، دوره: 12، شماره: 46
  • کد COI اختصاصی: JR_DEHKH-12-46_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 531
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین رضازاده

دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران.

مریم محمدزاده

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران.

رامین صادقی نژاد

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران.

چکیده

در بررسی جریان هویت­ سازی چون پوشش و آرایش، پوشیدنی ­ها و از آن میان، تنپوش­ های بالاتنه، بویژه سرپوشی چون دستار و رنگ، جنس، شکل، اندازه و آرایش آن، در قیاس با  تنپوش­ های دیگر، نقش بسزایی در شکل­ گیری هویت فرهنگی مردان در جوامع مختلف داشته­ است. یکی از اعصاری ­که بیش­ترین تأثیر فرهنگی- اجتماعی را از این پوشش هویت­ ساز، به خود دیده، عصر صفوی است. پرسش اصلی این نوشته که درصدد یافتن پاسخی بدان به شیوة توصیفی- اِسنادی برآمده ­ایم؛ آنست که شعر دورة صفوی، بعنوان بخش مهم و گسترده­ای از اسناد و منابع تاریخی؛ می­ تواند؛ نقش دستار و آرایش آن در ایجاد و شکل­ گیری هویت فرهنگی جامعه در بین مردان این دوره را نشان دهد؟ یافته ­های این پژوهش نشان می­دهد، شعر دورة صفوی، علی­ الخصوص صائب تبریزی، یکی از غنی­ ترین منابع و اسناد، برای بررسی ­های تاریخی- اجتماعی، از جمله پوشش و آرایش، و دستار، شاخص ­ترین و بااهمیت­ ترین و پوشش هویت ­بخش مردان در دوران صفوی است.

کلیدواژه ها

پوشش, دستار, عصر صفوی, عمامه, هویّت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.