مقالۀ ترویجی: کاربرد پلاسما در حفاظت از آثار باستانی و سطوح معماری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فیزیک کاربردی ایران، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPAZ-10-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه غلامی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته فناوری پلاسما ، پژوهشکده لیزر و پلاسما دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

امروزه دیگر می‌دانیم که آثار باستانی و تاریخی چه جایگاه ارزشمندی در فرهنگ و تمدن هر ملت دارد. برای شناخت یک اثر تاریخی باید مواد اولیۀ آن شناخته شود و سپس با شناخت مواد اولیه می‌توان روش‌های حفاظتی و مرمتی مناسبی برای آن اثر پیشنهاد کرد. با افزایش آگاهی از تأثیرات مخرب ناشی از استفادۀ مواد شیمیایی و سمی بر آثار مورد مرمت و محیط و کاربران، تعویض این مواد مخرب یا حداقل استفادۀ کمتر از آن‌ها در مرمت و حفاظت آثار، یک اولویت محسوب می‌شود. پلاسمای سرد به دلیل ویژگی‌هایی از قبیل دمای پایین و انرژی زیاد، علاوه بر طیف گسترده‌ای از برنامه‌های کاربردی در حوزه‌های مختلف، از سال 1979 مورد توجه متخصصان حفاظت و مرمت آثار تاریخی‌ـ‌فرهنگی قرار گرفته و در طول سال‌های گذشته، در ضد عفونی کردن و به ویژه پاکسازی آثار، به عنوان یک گزینۀ غیرسمی و غیرتهاجمی در حوزۀ میراث فرهنگی به کار گرفته شده است. پاکسازی پلاسما یک روش بدون تماس و تنظیم‌پذیر است که روند پاکسازی با آن، تنها به لایه‌های اولیۀ سطح محدود می‌شود.

کلیدواژه ها

فناوری پلاسما, میراث فرهنگی, پاکسازی سطح, سکه های نقره, حدف مواد آلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.