نقد اندیشۀ رجالی ارسال روایات بی‌واسطۀ حَریز از امام صادق (ع)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مطالعات فهم حدیث، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MFHJ-4-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد زارع زردینی

استادیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه میبد

کمال صحرایی اردکانی

استادیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه میبد

چکیده

حریز بن عبدالله سجستانی در سند 1320 روایت حضور دارد و طبق ظاهر جوامع روایی، حدود 200 روایت از این تعداد که بیشتر آنها مصدر فتاوای فقهی است را بی­واسطه از امام صادق (ع) نقل کرده است. در همین حال کشی و نجاشی از یونس بن عبدالرحمن روایت کرده­اند که حریز جز یک یا دو روایت از امام صادق (ع) نشنیده است. این گزارش سبب شده است برخی فقیهان نامدار و بسیاری از رجالیان متأخر از ظهور روایات بی­واسطۀ ایشان در نقل مستقیم دست بدارند و حکم به ارسال این روایات کنند. تحقیق فرارو با هدف تبیین وضعیت ارسال یا اتصال در این قطعه از سند روایات یاد شده از روش اسنادی و تحلیل استقرائی بهره برده و نتیجه گرفته است سخن یونس درست نیست؛ زیرا اولاً، سند روایت کشی و نجاشی مخدوش است؛ و ثانیاً، قرائنی در روش حریز در نقل روایات پیش­گفته وجود دارد که به وضوح نشان می­دهد ایشان دست­کم هجده روایت را شخصاً و با روش «سماع» یعنی نقل بی­واسطه از امام صادق (ع) متحمل شده است و از این­رو حصر موجود در گزارش کشی و نجاشی بی­اعتبار می­شود و در نتیجه نمی­تواند با ظهور روایات بی­واسطه در نقل مستقیم معارضه کند.

کلیدواژه ها

زبان حدیث, اطلاعات ضمنی, فلسفه حدیث, لسان احادیث

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.