دیپلماسی آبی افغانستان در قبال کشورهای همجوار و تاثیر آن بر روابط افغانستان و ایران بعد از سقوط طالبان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: WRM08_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1713
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا نبوی

پژوهشگر دکتری روابط بین الملل، دانشگاه خوارزمی تهران

فرهاد جهش

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شریف

فرامرز نبوی

دانش آموخته کارشناسی ارشد روابط بین الملل، دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

< p> مناطق مختلفی از جهان و به ویژه منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی امروزه با بحران آب روبرو هستند. اهمیت دسترسی به آب شیرین، ارزش غیر قابل انکار این ماده حیاتی و مشترک بودن این منابع بین چند کشور سبب ایجاد مشکلات و اختلاف نظرهایی بین کشورها شده و ایجاب می کند تا کشورها راهی برای مدیریت این بحران بین المللی پیدا کنند. کشور افغانستان که کشوری کوهستانی و محصور در خشکی است و در مسیر توسعه نیاز مبرم به آب شرب، توسعه کشاورزی و تولید برق دارد، دارای رودهای مرزی مشترک با همسایگان اش بوده و ناگزیر به تعامل با این کشورها بر سر این منابع مشترک است. این پژوهش تکوینی ـ تبیینی در پی تبیین دیپلماسی آبی افغانستان و پاسخ به این سوال اصلی است که دیپلماسی آبی افغانستان چگونه بر روابط افغانستان و ایران پس از سقوط طالبان تاثیر گذاشته است؟ یافته های این پژوهش حاکی از آن است که افغانستان توانسته موقعیت ژئوپلتیکی و بالادستی منابع آب خود را در معادلات روابط خود با ایران میدان داده و از ایران که در موفقیت پایین دست و در موضع ضعف قرار دارد امتیاز بگیرد.< /p>

کلیدواژه ها

دیپلماسی آب، رودخانه های مرزی، افغانستان ایران، مدیریت منابع آب، معاهده هلمند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.