ارزیابی کارایی مدل SWAT در شبیه سازی بیلان آبی حوزه آبخیز جامیشان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: WRM08_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 396
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا پرویزی

دانشجوی دکتری دانشگاه یزد

چکیده

در این تحقیق جهت بررسی بیلان آبی حوزه آبخیز جامیشان مدل SWAT برای تعیین کارایی و قابلیت استفاده از مدل به عنوان یک مدل شبیه سازی بیلان آب در حوزه جامیشان می باشد. جهت اجرای اولیه مدل داده های مورد نیاز اجرای مدل شامل داده های هواشناسی (بارش، حداقل و حداکثر دما، رطوبت نسبی، سرعت باد)، نقشه های پایه منطقه (نقشه رقومی ارتفاع، کاربری اراضی، شیب و نقشه خاک) و داده های دبی ماهانه ایستگاه هیدرومتری پیرسلمان استفاده گردید. پس از اجرای اولیه مدل SWAT خروجی جهت واسنجی و اعتبار سنجی به نرم افزار SWAT CUP فراخوانی شد و پس از آنالیز حساسیت به منظور مشخص کردن پارامترهای حساس مدل اجرا گردید و نتایج بررسی شد. واسنجی و اعتبارسنجی برای بازه زمانی 2006-2014 انجام گرفت و دقت شبیه سازی رواناب ماهانه با استفاده از شاخص ضریب تعیین (R2) و نش ساتکلیف (NSE) برای مرحله واسنجی 0/61 و 0/60 و برای مرحله اعتبارسنجی به ترتیب 0/54 و 0/52 بدست آمد. نتایج نهایی نشان داد که 52/12 درصد به صورت تبخیر و تعرق وارد اتمسفر می گردد، 41/10 درصد به صورت رواناب سطحی و 6/76 جریان زیرسطحی به آبراهه ها وارد می شود. نتایج حاصل نشان دهنده کارایی مدل SWAT در شبیه سازی بیلان آبی حوزه آبخیز جامیشان است.

کلیدواژه ها

بیلان آب، مدل SWAT، رواناب سطحی، حوزه آبخیز جامیشان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.