بررسی اندیشۀ بازگشت به خویشتن در آرای سیدجمال و علامه اقبال لاهوری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین همایش ملی پژوهش های کاربردی در تاریخ ،فرهنگ وبیداری اسلامی
  • کد COI اختصاصی: ARIHCA01_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 641
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرسول حسنی فر

دانشیار علوم سیاسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

حسین آقا موفق

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

علامه سیدجمال و علامه اقبال لاهوری دو متفکر بزرگ جهان اسلام در قرن 19 و 20 م، عمر خود را صرف مبارزه علیه استعمار و بهبود اوضاع شرق بخصوص جهان اسلام که در کام استعمار و استثمار فرورفته بود، نمودند. آنها با توجه به آگاهی و شناختی که از گذشتۀ درخشان مسلمانان، بخصوص صدراسلام و همچنان مبنی بر فهم و درکی، که از عوامل سقوط و انحطاط جوامع مسلمان داشتند، در صدد یافتن راه مناسب جهت گذار از وضع نامطلوب و اسفناک زمان خود برآمدند. این دو متفکر پس از آسیب شناسی و پیدا کردن علت بحران، راه حل را در بازگشت به خویشتن و بازسازی جوامع بر اساس این اندیشه دانستند. با توجه به اهمیت این دو متفکر و راه حل آنها خصوصا در دوره کنونی، در این مقاله با روش تفسیری و تمرکز بر خوانش متن هردو دانشمند، به بررسی اندیشه بازگشت به خویشتن در اندیشه سیدجمال و علامه اقبال پرداخته شده است. خوانش اندیشه این دو متفکر بر محور اندیشه بازگشت به خویشتن، نشانگر این مسئله است که بحران جوامعاسلامی و عقب ماندگی آنها موجبات ورود و نفوذ استعمار را فراهم ساخته است. بر این اساس علامه سیدجمال و با پیروی از او علامه اقبال، بانگ بیداری سردادند و راه حل را در بازگشت به خویشتن خویش و توجه به داشته های خود و پرهیز از تفرقه دانستند که این خود توانی را در کشورهای اسلامی ایجاد می کند که با اتحاد و همگرایی مبنای تمدن عظیم و توسعه جوامع اسلامی فراهم شود. لذا این پژوهش با توجه به آنچه ذکر شد سعی نموده است به این پرسش پاسخ ارائه نمایند که: اندیشۀ بازگشت به خویشتن در افکار و نظریات سیدجمال و علامه اقبال چگونه است؟

کلیدواژه ها

علامه سید جمال الدین، علامه اقبال، انحطاط و عقب ماندگی، بازگشت به خویشتن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.