آیا در پهنه جنوب شرق ایران پدیده تغییر اقلیم رخ داده است؟

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، محیط زیست و کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: ACEACONF01_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا فرزانه

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات. تهران.

مجید دهباشی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران گرایش سازه، گروه عمران، دانشکده مهندسی ، دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان. ایران

چکیده

شناخت و ارزیابی تغییرات اقلیم در دهه های آینده با هدف برنامه ریزی محیطی در جهت سازگاری با شرایط آینده اقلیم و کاهش اثرات آن امری تاثیرگذار میباشد. در چند دهه اخیر افزایش دمای زمین باعث بر هم خوردن تعادل اقلیمی کره زمین شده و تغییرات اقلیمی گسترده ای را در اغلب نواحی کره زمین موجب گردیده است که از آن به عنوان تغییر اقلیم یاد می شود. در این پژوهش، به بررسی متغیر های اقلیمی در شش ایستگاه های سینوپتیک پهنه جنوب شرق ایران (زابل، زاهدان، خاش، ایرانشهر، سراوان و چابهار) از سال 1987 لغایت 2020 پرداخته شد. با استفاده از آزمون من کندال رفتار متغیرهای اقلیمی مورد بررسی قرار گرفت و روند افزایشی دمای حداقل، دمای حداکثر و ساعت آفتابی مشاهده می شود و پارامتر بارش کاهشی می باشد. نوع تغییرات در پارامترهای دما و بارش حاکی از تغییرات ناگهانی افزایشی و کاهشی می باشد و افزایش دما حداکثر را در دوره پایه به صورت پهنه بندی ترسیم شده است. سری زمانی طول فصول در ایستگاه ها نشان از تغییرات روند فصول در پهنه جنوب شرق ایران را نشان میدهد و در نهایت تمام موارد حاکی از تغییر اقلیم در پهنه جنوب شرق ایران دارد. نتایج این بررسی نشان داد، روند افزایشی دما، منجر به افزایش تبخیر و تعرق و بالا رفتن نیاز آبی گیاهان، تحت شرایط تغییر اقلیم می شود

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم، پهنه جنوب شرق ایران،آزمون من کندال، روند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.