تاثیر خط و خوشنویسی در معماری اسلامی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، محیط زیست و کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: ACEACONF01_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی زهری زاده

دانشجو کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد استهبان، استهبان، ایران

زهرا احمدی

دانشجو،کارشناسی ارشدمعماری،دانشگاه آزاد اسلامی،واحداستهبان،استهبان،ایران

احمد خرم

عضوهیئت علمی،گروه معماری،دانشگاه آزاداسلامی،واحداستهبان،استهبان،ایران

چکیده

هدف پژوهش کنونی بررسی تاثیر خط و خوشنویسی در معماری اسلامی است. خط و خوشنویسی از عناصر اساسی و هویت بخش در معماری است و معماری اسلامی بدون استفاده از خط ، فاقد هویت است. در دوره اسلامی با توجه به منع شرعی صورتگری، مجسمه سازی، موسیقی و حتی گاهی، حرام شمردن آنها هنرمندان مسلمان زیباترین نقوش و خط را جهت تزئین بناهای مذهبی پدید آوردند؟ در میان هنرهای تجسمی، هنرخطاطی جلوه گاه کلام زیبای قرآن کریم باعث پیدایش و گسترش این هنر شده است؟ و از دلایل رشد خوشنویسی در اسلام منع شرعی صورتگری و در ایران کتیبه نویسی در دوران سلجوقیان و خوشنویسی در تزئینات مساجد دانست. خط را در قالب هنر اسلامی و در معماری مساجد، کتیبه نگاری و کاشی کاری استفاده شده است و خطوط کوفی بنایی، کوفی تزئیینی، خط بنایی و ثلث در معماری اسلامی کاربرد داشته است. اولین جایگاه تجلی هنر اسلامی، مسجد بوده است و مساجد از بخش های متنوعی از جمله محراب، گنبد، ایوان، مناره و ؟؟؟ساخته شده است استفاده از خطوط جایگاه ویژه ای در آنها دارد.

کلیدواژه ها

خط، خوشنویسی، معماری اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.