عدم مرز میان مجرد و مادی در تفکر صدرایی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های فلسفه اسلامی، دوره: 15، شماره: 27
- کد COI اختصاصی: JR_IPHD-15-27_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 417
نویسندگان
دانشجوی دکتری حکمت متعالیه بینالملل دانشگاه فردوسی مشهد
دانشیار گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد
استاد دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
یکی از مباحث مهم فلسفی، بحث از موجود «مجرد و مادی» است. ارائه تعریفی دقیق از «مجرد» و «مادی»، اثبات وجود آنها، بیان انواعشان و ارتباط میان مجرد و مادی، از دغدغههای مهم فلاسفه به شمار میرود. در این نوشتار، تلاش شده است تعریف و تحلیلی دقیق از ماهیت و ویژگیهای موجودات مجرد و مادی و نظر ویژه ملاصدرا در باب نحوه ارتباط مجرد و مادی به دقت مورد بررسی قرار گیرد. نگارندگان با استناد به آموزه تشکیک وجود در حکمت متعالیه، سعی بر اثبات این مطلب داشتهاند که در تفکر صدرایی نمیتوان و نباید مرز مشخص و قاطعی مانند مشاییان، میان مجرد و مادی قائل گردید؛ زیرا مجرد و مادی و احکام و ویژگیهای وجودی هر یک، بازگشت به مراتب شدت و ضعف در حقیقت واحد هستی داشته و همان طور که در نظام تشکیکی هستی، انفصال وجودی قابل فرض نیست، میان مجرد و مادی نیز علیرغم تباین ماهوی، مرز قاطع و پررنگ وجودی نمیتوان قائل شد.کلیدواژه ها
مجرد, مادی, تجرد, تشکیک وجودی, ملاصدرااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.