فرد و جامعه؛ کشاکش آراءِ فلاسفه معاصر مسلمان
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های فلسفه اسلامی، دوره: 15، شماره: 27
- کد COI اختصاصی: JR_IPHD-15-27_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 429
نویسندگان
دانشیار گروه علوم اجتماعی اسلامی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
دانشجوی دکتری دانش اجتماعی مسلمین دانشگاه تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد دانش اجتماعی مسلمین دانشگاه تهران
چکیده
جامعه و فرد و نسبت این دو، یکی از مسائل مهم فلسفی مورد توجه متفکران است. اصحاب علوم اجتماعی مدرن، سه دیدگاه در پاسخ به این پرسش ارائه کردهاند. برخی در برابر جامعه، به فرد اصالت دادهاند و برخی در برابر فرد، جامعه را اصیل میدانند و گروهی دیگر نگاه ترکیبی بین فرد و جامعه را لحاظ کردهاند. اهمیت این مسئله از آن حیث میباشد که هر پاسخی که به پرسش نسبت و اصالت فرد یا جامعه ارائه شود، مسیر تحقیقات علوم انسانی و اجتماعی را شکل میدهد. سٶال این پژوهش آن است که فلاسفه مسلمان معاصر با تکیه بر مبانی عقلانی و فلسفی چه پاسخی به رابطه فرد و جامعه ارائه کردهاند؟ اگرچه در لابهلای آثار متفکران متقدم مسلمان همچون فارابی، خواجه نصیرالدین طوسی و ابن خلدون میتوان پاسخی برای نسبت فرد و جامعه یافت، اما به واسطه آشنایی فلاسفه مسلمان معاصر با علوم اجتماعی جدید، آثار و نظرات مختلف و مستقلی در خصوص نسبت فرد و جامعه یا اصالت فرد و یا جامعه بیان و تألیف شده است. نگارندگان بر این باورند که فلاسفه معاصر ایران را از حیث پاسخ آنها به نسبت فرد با جامعه، میتوان به سه گروه اصالت فرد، اصالت جامعه و اصالت جامعه و فرد طبقهبندی نمود. هر یک از آنها برای اثبات دیدگاه خود، ادلهای عقلی و نقلی ذکر کردهاند که باعث تضارب آراء و پیدایش نظریات بدیع مبتنی بر آموزههای اسلامی شده است. در این پژوهش با رجوع به منابع و آثار موجود و توصیف اسناد و تحلیل محتوا به کشاکش و بحثهای شکلگرفته پیرامون فرد و جامعه پرداخته شده است.کلیدواژه ها
اصالت, فرد, جامعه, عینیتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.