رتبه بندی روش های تامین مالی از منابع خارجی در پروژه های عمرانی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ماهنامه عمران و پروژه، دوره: 2، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_CIPR-2-12_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 525
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید جباری

گروه مهندسی عمران، واحد بین الملل کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.

مهدی صفایی

گروه مهندسی عمران، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

بابک امین نژاد

گروه مهندسی عمران، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.

چکیده

پروژه‌های زیربنایی و عمرانی در هر کشوری، زیرساخت‌ها و آبادانی آن کشور را تشکیل می‌دهند. در اجرای این پروژه‌ها تامین مالی دغدغه مهم و اولیه مـی‌باشـد بـا توجـه بـه کمبـود تاسیسات و زیـر ساخت‌های زیربنایی در کشور از یکسو و کمبود منابع سرمایه‌ای از سوی دیگر سرمایه از نقش غیر قابـل انکاری در این میان برخوردار می‌باشد. تامین مالی پروژه‌ها از شایع‌ترین روش‌های سرمایه‌گذاری در هر کشور به حساب می‌آید. بدون شک، نحوه و چگونگی تامین مالی، برای پروژه‌های مورد نظر در هر سطح از نهادهای موجود، به ویژگی آن پروژه بستگی دارد. توجه به تامین مالی سهم بالایی در رفع مشکلات تامین مالی و راه‌اندازی پروژه‌ها دارد. لذا هدف از این مطالعه رتبه-بندی روش‌های تامین مالی از منابع خارجی در پروژه‌های عمرانی می‌باشد. پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از بعد ماهیت روش، توصیفی- پیمایشی است. به‌منظور جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ تهیه‌شده ﻣﺒﺘﻨﯽ ﺑﺮ روش‌ تصمیم‌گیری چند شاخصه (روش تحلیل سلسله مراتبی) استفاده شد ﮐﻪ ﺗﻮﺳﻂ پنج نفر از کارشناسان ارشد مهندسی مالی با حداقل10 سال سابقه حضور در پروژه‌های تامین مالی شرکت-های عمرانی در غرب تهران ﺗﮑﻤﯿﻞ ﮔﺮدﯾﺪه اﺳﺖ. داده‌های جمع‌آوری شده توسط نرم‌افزارسوپردسیژن (Super Decisions) تحلیل شد. نتایج رتبه‌بندی تامین مالی نشان داد که وام‌های بین المللی با وزن نسبی 314/0 رتبه اول، انواع قراردادهایBOT با وزن نسبی 21/0 و فاینانس با وزن نسبی 171/0 جایگاه دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. یافته‌های مطالعه نشان می‌دهد که به‌طورکلی معیار نرخ بازده بیشتر با وزن نسبی 64/0 نسبت به معیارهای ریسک کمتر با وزن نسبی 26/0 و سقف تامین وجوه بیشتر با وزن نسبی 1/0 از اهمیت بالاتری در تامین مالی از منابع خارجی در پروژه‌های عمرانی برخوردارند و بایستی به آن‌ها توجه بیشتری نمود.

کلیدواژه ها

تامین مالی, منابع خارجی, پروژه های عمرانی, سرمایه گذاری, فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.