عوامل موثر بر اهدای خون در زنجیره تامین خون تحت شرایط بحران
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 375
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TEB-9-2_003
تاریخ نمایه سازی: 11 فروردین 1400
چکیده مقاله:
اهداف: یکی از مهمترین مسائل در زنجیره تامین خون، پاسخگویی به تقاضای خون مورد نیاز بیمارستانها است که در شرایط بحران حساستر میشود. با توجه به اینکه دسترسی به عرضه خون اغلب در شرایط بحرانی به دلیل افزایش ناگهانی در تقاضا، محدود میشود؛ زنجیره تامین خون در طول و پس از بحران دچار مشکلات شدید میگردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر اهدای خون توسط اهداکنندگان در زنجیره تامین خون تحت شرایط بحرانی انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش توصیفی- پیمایشی در کلیه اهداکنندگان مستمر و باسابقه خون که در چهارماه اول سال ۱۳۹۷ در استان مازندران اقدام به اهدای خون کردند، انجام شد. با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای، ۳۸۴ به عنوان نمونه انتخاب شدند. گردآوری دادهها با استفاده از پرسشنامه پایا و روای محققساخته انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها نیز با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری در قالب نرمافزار SPSS ۲۰ و LISREL ۸.۵۰ انجام شد.
یافتهها: در این پژوهش از ۳۸۴ نفر نمونه، ۹۲.۹۷% (۳۵۷ نفر) را مردان تشکیل داده بودند و گروه سنی ۳۱ الی ۴۰ سال با فراوانی ۳۶.۲۰% (۱۳۹ نفر) بیشترین رنج سنی شرکتکننده بود. ارزیابی مدل تحقیق نشان داد که تمامی شاخصهای برازندگی در محدوده قابل قبولی قرار داشتند. مقدار بارعاملی برای اثر متغیر تبلیغات و اطلاعرسانی، انگیزش، آگاهی و هنجارهای ذهنی اهداکنندگان بر اهدای خون در شرایط بحران به ترتیب برابر ۹۸/۰ (۳۱/۱۰=t)، ۸۰/۰ (۴۵/۹=t)، ۶۶/۰ (۶۰/۸=t) و ۵۷/۰ (۷۵/۴=t) برآورد شد. بنابراین تبلیغات و اطلاعرسانی بیشترین تاثیر را بر اهدای خون توسط اهداکنندگان در شرایط بحرانی داشت.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که تبلیغات، انگیزش، هنجارهای ذهنی و آگاهی اهداکنندگان بر اهدای خون در زنجیره تامین خون در شرایط بحران تاثیر مثبت و مستقیمی دارند و تبلیغات و اطلاعرسانی دارای بیشترین تاثیر است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مجید معتمدی
Department of Industrial Management, Firoozkooh Branch, Islamic Azad University, Firoozkooh, Iran
محمد مهدی موحدی
Department of Industrial Management, Firoozkooh Branch, Islamic Azad University, Firoozkooh, Iran
جواد رضاییان زیدی
Department of Industrial Engineering, Firoozkooh Branch, Islamic Azad University, Firoozkooh, Iran
علیرضا رشیدی کمیجان
Department of Industrial Engineering, Firoozkooh Branch, Islamic Azad University, Firoozkooh, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :