دینامیک امواج ناشی از باد در محدوده خلیج گرگان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی پژوهش های کاربردی در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AGRIHAMAYESH05_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین فرجامی

پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علم جوی، استان تهران، تهران

احمد منبوهی

پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علم جوی، استان تهران، تهران

حسین باقری

پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علم جوی، استان تهران، تهران

چکیده

باد سطحی، کشند، جریان آب و تخلیه فاضلاب فعالیت های انسانی مهمترین عامل برای تاثیرگذار در چرخه زندگی خورها و خلیج های کوچک است. اندازه گیری امواج سطحی و پیش بینی ارزیابی تاثیر احتمالی آنها بر محیط زیست و ساکنین مناطق ساحلی از اهمیت حیاتی برخوردار است. در مناطق ساحلی و کم عمق انتقال پویایی منطقهخ شکل عمده تحت تاثیر رژیم موج است. خلیج گرگان بزرگترین محیط رسوبی ساحلی در استان گلستان است که امواج بادرانده امواج غالب این حوضا آبی است که کمک شایانی در ارزیابی خطرات، مدیریت فرسایش در ساحل، مطالعات زیست محیطی و مدیریت خشک شدن این حوضه می نماید. در این تحقیق با استفاده از مدل SWAN دینامیک امواج ناشی از باد در خلیج گرگان مورد بررسی قرار گرفته است. در این مدل ار میدان باد سطحی داده های Era-Interim استفاده شده است. برای بررسی درستی و دقت خروجی مدل از بویه موج نگار بندر امیرآباد استفاده گردیده است. نتایج این تحقیقی نشان می دهد باد در جنوب شرقی دریای خزر غالبا شمال غربی و شمالی با سرعت میانگین 4-6 متر بر ثانیه است. جهت غالب موج در این قسمت از دریا شمال غربی با ارتفاع میانگین بین 1 تا 2 متر است. همچنین دوره تناوب امواج غالب نیز در حدود 4 تا 6 ثانبه می باشد. ارتفای این امواج در نزدیکی کانال های ورودی خلیج گرگان کمتر شده و سمت آن غربی می گردد. در خود خلیج گرگان بیشینه ارتفاع موج در بخش مرکزی مشاهده می گردد و جهت آن غالبا غربی و شمال غربی با ارتفاع کمتر از 80 سانتی متر و دوره تناوب حدود 1 تا 2 ثانیه است.

کلیدواژه ها

مدل سازی عددی،خلیج گرگان، امواج ناشی از باد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.