شناسایی و تحلیل موضوعات پژوهشی کارآفرینی در علم اطلاعات و دانششناسی از دیدگاه استادان و دانشجویان دکتری این رشته
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 8، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-8-2_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 393
نویسندگان
دانشگاه شهید چمران اهواز
دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
مقدمه: مطالعه و پژوهش در زمینه چالشها و نیازهای پژوهشی کارآفرینی در علم اطلاعات و دانششناسی، میتواند به توسعه کارآفرینی در این حوزه کمک کند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر شناسایی و دستهبندی محورهای پژوهشی مهم کارآفرینی در علم اطلاعات و دانششناسی و سنجش میزان اهمیت آنها بهمنظور تعیین مهمترین نیازهای پژوهش در این زمینه است. روششناسی: پژوهش حاضر که به صورت پیمایشی انجام شده است، به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی و تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل کلیه استادان و دانشجویان مقطع دکتری در رشته علم اطلاعات و دانششناسی در دانشگاههای تهران، خوارزمی، الزهرا، فردوسی مشهد، شیراز، اصفهان و شهید چمران اهواز در سال تحصیلی 1395 تا 1396 هستند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامهای محققساخته بود که برای سنجش روایی صوری آن از نظرات متخصصان حوزه علم اطلاعات و دانششناسی و کارآفرینی و برای سنجش روایی سازه آن از ضریب همبستگی پیرسون و برای سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شده است. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین) و آمار استنباطی (آزمونهای فریدمن و تی مستقل) انجام گرفته است. یافتهها: پس از مرور متون و نظرخواهی از استادان، 58 موضوع پژوهشی شناسایی و در 8 محور کلی دستهبندی شدند. مهمترین محورهای پژوهشی از دیدگاه جامعه مورد بررسی شامل «آموزش کارآفرینی»، «پژوهش در کارآفرینی»، «فناوری اطلاعات» و «رابطه کارآفرینی و علم اطلاعات و دانششناسی» هستند. نتیجهگیری: نتایج بیانگر آن است که از دیدگاه استادان و دانشجویان دکتری، موضوعات تازه و کاربردی و موضوعات مرتبط با فناوریهای اطلاعاتی نسبت به موضوعات سنتی و مباحث نظری، برای انجام پژوهشهای آینده در این زمینه دارای اولویت بیشتری هستند. برنامهریزی در زمینه پژوهش به منظور هدفمند کردن موضوعات پژوهشها، مستلزم شناسایی مهمترین محورهای پژوهشی است. نتایج این پژوهش به روشن شدن نیازهای پژوهشی حوزه کارآفرینی در علم اطلاعات و دانششناسی کمک میکند.کلیدواژه ها
اولویت های پژوهشی, موضوعات پژوهش, علم اطلاعات و دانششناسی, اساتید, دانشجویان دکتریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.