بررسی پارامتری عملکرد چرخه ای مهاربندهای کمانش تاب (PCBRB)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مدل سازی در مهندسی، دوره: 16، شماره: 55
  • کد COI اختصاصی: JR_JME-16-55_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید صابری

استادیار دانشکده عمران دانشگاه ایوانکی، سمنان، ایران

وحید صابری

استادیار دانشکده عمران دانشگاه ایوانکی، سمنان، ایران

علی خیرالدین

استاد، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

ساعد حبیب زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه دانشگاه ایوانکی،سمنان،ایران

حمیدرضا میرزایی

کارشناسی ارشد سازه دانشگاه ایوانکی، سمنان، ایران

چکیده

در این تحقیق پارامترهای مؤثر بر رفتار چرخه‌ای مهاربندهای کمانش ناپذیر با هسته سوراخ‌دار PCBR B نظیر ضخامت مقطع، جنس مصالح و هندسه سوراخ‌های هسته موردبررسی قرار می‌گیرد. مدل‌سازی و تحلیل عددی 8 نمونه هسته مهاربند PCBRB با استفاده از نرم‌افزار المان محدود ABAQUS تحت بار چرخه‌ای انجام گرفت؛ یک نمونه مرجع باضخامت 10 میلی‌متر که دقیقاً مطابق نمونه آزمایشگاهی مدل‌سازی و صحت سنجی شد، چهار نمونه با تغییر در ضخامت هسته، دو نمونه با تغییر در هندسه هسته و یک نمونه با تغییر در جنس مصالح مصرفی هسته. نتایج بیانگر آن است که با افزایش ضخامت؛ افزایش ظرفیت باربری تجربه می‌گردد. مدل باضخامت 15 میلی‌متر به دلیل سختی و اینرسی بیشتر نیروی بیشتری تحمل می‌نماید؛ ولی به دلیل شکل‌پذیری کمتر در زمان رسیدن به تنش تسلیم؛ افت مقاومت بیشتری دارد؛ تا جایی که در ناحیه کششی دچار افت مقاومت می‌گردد. مدل با سوراخ‌های دایره‌ای دارای بهترین عملکرد است، به‌طوری‌که در مقایسه با مدل‌ها با سوراخ‌های بیضی و مستطیل در ناحیه فشاری بسیار دیرتر کمانش کرده و سطح زیر منحنی تنش و کرنش بزرگ‌تری تشکیل داده و ظرفیت باربری و اتلاف انرژی بیشتری دارد. مدل با هندسه سوراخ‌های هسته مستطیل دارای عملکرد پایینی است. به‌طوری‌که در ناحیه فشاری نمودار چرخه‌ای (ربع سوم) حتی به نیمی از ظرفیت باربری و مقاومت نهایی مدل با هندسه هسته دایره‌ای نمی‌رسد. هسته مهاربند با مصالح آلومینیم در طول بارگذاری نیروی کمتری نسبت به هسته با مصالح فولادی تحمل می‌نماید؛ اما این کمبود را در کمانش موضعی دیرتر؛ به‌خصوص در ناحیه فشاری جبران می‌نماید.

کلیدواژه ها

مهاربند PCBRB, بارگذاری چرخه ای, تحلیل عددی, شکل پذیری, مقاومت نهایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.