تحلیل قابلیتهای فناوری مورد نیاز برای دستیابی به تاب آوری در زنجیره های تامین الکترونیکی با رویکرد ساختاری تفسیری جامع فازی

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 402

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

DTCONF01_048

تاریخ نمایه سازی: 19 اسفند 1399

چکیده مقاله:

به رغم وجود روند رو به ر شد به کارگیری اقدامات مدیریت ری سک در زنجیره های تأمین الکترونیکی، موقعیت های ریسک در این شبکه ها تشدید شده است. فقط آن دسته از شبکه های تأمین الکترونیکی که دارای ساختار تاب آوری اند، اقداماتشان موثر واقع می شود و تاب آوری، عامل موفقیت شرکت های نوین برای مقابله با آسیب پذیری های احتمالی و اختلالات بالقوه بدل شده ا ست. در همین راستا، وجود قابلیتهای فناوری زنجیرهتأمین الکترونیکی، نقش مهمی را در توانایی شبکه تأمین برای ایجاد ساختار تاب آورانه در برابر هرگونه اختلال و ریسکی بازی میکنند. از این رو، شناخت و بررسی این قابلیتها، برای دستیابی به تاب آوری زنجیره تأمین الکترونیکی ضروری است. در پژوهش حا ضر، 11 مورد از قابلیتهای فناوری پرتکرار در پی شینه، شنا سایی و تو سط خبرگان مورد انتخاب و تحلیل قرار گرفت. روابط مؤثری میان این قابلیتها وجود دارد و با به کارگیری مدل سازی ساختاری – تفسیری جامع فازی به روشـنی دیده میشـود که برخی از قابلیتها میتوانند به عنوان کانالی برای افزایش دیگر قابلیتها عمل کنند. یافته های پژوهش نشان میدهند که مؤثرترین قابلیت فناوری برای ایجاد و بهبود ساختار تاب آوری زنجیره تامین الکترونیکی، سه قابلیت بازطراحی زنجیره تامین، برنامه ریزی و همکاری میان شرکای تامین هستند. بر این اساس، ایجاد و بهبود این قابلیتها منجر به تقویت و بهبود چندین قابلیت دیگر میگردد تا در نهایت انعطاف پذیری در شبکه تأمین افزایش یافته و ساختار سیستم تاب آوری در برابر اختلالات در زنجیره های تأمین الکترونیکی ایجاد و یا تقویت گردد.

کلیدواژه ها:

قابلیت های فناوری ، تاب آوری زنجیره تأمین ، زنجیره تأمین الکترونیکی ، ری سک ، اختلالات ، مدیریت ریسک زنجیره تامین ، مدل سازی ساختاری – تفسیری جامع فازی.

نویسندگان

محمدمهدی رحیمیان

کارشناس ارشد مدیریت صنعتی – تولید و عملیات، پژوهشگر مرکز مطالعات مدیریت و بهرهوری ایران، تهران،

علی رجب زاده

دانشیار دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران،

محمدحسن ملکی

استادیار دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه قم، قم،