تبیین مدل فرآیند علّی مولفه های انعطاف پذیری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه اندیشه معماری، دوره: 4، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_ATJIK-4-8_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 380
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد چگنی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه معماری دانشگاه صنعتی جندیشاپور دزفول

محمد دیده بان

استادیار و عضو هیات علمی گروه معماری دانشگاه صنعتی جندیشاپور دزفول، ایران

پدرام حصاری

استادیار و عضو هیئت علمی، گروه مهندسی عمران و معماری، دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه تربت حیدریه، ایران

چکیده

بیان مساله: ازآنجایی‌که در نظر گرفتن ویژگی انعطاف‌پذیری سبب می‌شود تا افراد بتوانند در طول دوران زندگی خود مطابق با شرایط و نیازهای متغیر خود، شرایط زندگی در راستای وضعیت مطلوب‌تر تغییر دهند. براین اساس انعطاف‌پذیری از گذشته موردتوجه طراحان بوده است. بررسی اصل انعطاف‌پذیری به‌عنوان یکی از عوامل افزایش کیفیت در زندگی افراد با توجه به سابقه‌ی غنی‌ای که معماری ایران در این زمینه دارد، بحثی بااهمیت و قابل‌توجه است. سؤال تحقیق: چگونه می­ توان با استفاده از مفهوم انعطاف­ پذیری مولفه­ های انعطاف­ پذیر را بیان کرد؟ مدل علّی مبتنی بر زیر شاخه ­های مولفه­ های انعطاف ­پذیر چه ویژگی­ هایی دارد؟ اهداف تحقیق: هدف اصلی تحقیق مشخص شدن ارتباط میان مؤلفه‌های انعطاف‌پذیری می‌باشد. روش تحقیق: این پژوهش تحلیلی – توصیفی با رویکرد کیفی از روش فرآیند علّی برای شناسایی ارتباط میان مؤلفه‌های انعطاف‌پذیری استفاده می‌کند تا با برقراری ارتباط علّی میان مطالب موردمطالعه و بحث، در چند گام به پاسخ پرسش مطرح‌شده برسد.به طور کلی فرآیند علّی، نوعی مرتبط نمودن گزاره‌ها و مفاهیم به شیوه منطقی می‌باشد که درنهایت می‌توان از نتیجه مرتبط نمودن گزاره‌ها و مفاهیم، به خلق نظریه رسید. مهم ترین یافته‌ها و نتیجه‌گیری تحقیق: در قالب این پژوهش ابتدا به بررسی مقوله انعطاف‌پذیری و اهمیت آن پرداخته می‌شود و سپس به تبیین این واژه از دیدگاه صاحب‌نظران پرداخته خواهد شد. در گام بعدی، مفهوم انعطاف‌پذیری با توجه به مؤلفه‌های آن شرح داده‌خواهد شد و اصول و ویژگی‌های ساختاری و بنیادین هرکدام از مؤلفه‌ها بیان می‌شوند. در آخرین مرحله و نتیجه‌گیری تحقیق به ارزیابی مؤلفه‌های انعطاف‌پذیری و بیان رابطه‌ی آن‌ها پرداخته می‌شود. نتایج این پژوهش حاکی از آن دارد که استراتژی سیستم‌های ساختمانی و همچنین فضاهای خدماتی همان مؤلفه‌ی تفکیک و تجمیع انعطاف‌پذیر است؛ همچنین مؤلفه‌ی جا‌به‌جایی فصلی و روزانه نیز بازتعریف استراتژی طراحی معماری است و مؤلفه‌ی فضای چند عملکردی انعطاف‌پذیر نیز همان استراتژی تجهیز کردن برای استفاده انعطاف‌پذیری فضا می‌باشد.

کلیدواژه ها

مولفه, استراتژی, انعطاف پذیری, فرآیند علّی, مدل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.