بررسی انواع بندسارهای سنتی شمال شرق ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی سامانه های سطوح آبگیر باران
  • کد COI اختصاصی: RWCS08_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 403
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود عشقی زاده

استادیار مجتمع آموزش عالی گناباد

چکیده

ایرانیان از گذشته های دور اقدام به مدیریت بارش ها و رواناب های حاصل از آنها نموده اند. از جمله ی این اقدامات می توان بهاحداث انواع قنوات، بندسارها، یخدان ها و آب انبارها و در نواحی مرکزی، شرقی و بویژه شمال شرقی اشاره نمود. بندسارهایی یکی از قدیمی ترین سازه های جمع آوری سیلاب هستند. هدف از این تحقیق، بررسی انواع بندسارهای سنتی موجود در شمال شرق ایران از نظر محل ساخت، روش آب گیری، روش رسوب گیری و منطقه کشت است. نتایج این بررسی باعث جمع بندی انواع بندسارهای سنتی در این مناطق شد. این نتایج نشان داد بندسارها را می توان به دو گروه اصلی شامل بندسارهای کوهستانی و بندسارهای دشتی تقسیم نمود. هریک از این بندسارها با توجه به نحوه آب گیری به دو گروه داخل آبراهه و خارج آبراهه قابل تقسیم هستند. کار رسوب گیری در بندسارها به طور معمول در مخزن اصلی بند انجام می گیرد. در نوع پیشرفته بندسار، کانال های رسوب گیر برای این منظور احداث شده است منطقه کشت در اکثر موارد همان مخزن اصلی دخیره آب و رسوب است که پس از خشک شدن تحت کشت قرار می گیرند. از مهم ترین نکات فنی بندسارهای از نع آب گیری خارج آبراهه، توانایی کنترل و تنظیم جریان ورودی به بندسار از طریق تنظیم دهانه کانال آب گیری است.

کلیدواژه ها

آب گیری، آبیاری سیلابی، بندسار، کانال رسوب گیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.