تولید و بازتولید سلطه نمادین علیه زنان در دهدشت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اجتماعی - روانشناختی زنان، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSPS-18-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 481
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی ایمان

استاد گروه جامعهشناسی دانشگاه شیراز

مهرانگیز ستوده

دکتری جامعهشناسی دانشگاه شیراز

حلیمه عنایت

استاد گروه جامعهشناسی دانشگاه شیراز

ماهرخ رجبی

استادیار گروه جامعهشناسی دانشگاه شیراز

چکیده

این مقاله با استفاده از رویکرد جامعه‌شناسی انتقادی به نحوه تولید سلطه نمادین علیه زنان در سطح تعاملات فردی، خانوادگی، اجتماعی و بازتولید سلطه نمادین در سطح خانواده، ساختارها و نهادهای اجتماعی می‌پردازد که زمینه ناتوانمندی زنان و جامعه‌پذیری جنسیتی را فراهم کردند. بدین منظور، از روش مردم‌نگاری انتقادی جهت انجام عملیات تحقیق، از تکنیک مصاحبه عمیق برای گردآوری اطلاعات و از روش تحلیل مضمون جهت تحلیل داده‌ها استفاده شده است. مصاحبه شونده‌ها شامل 50 زن ساکن دهدشت می‌باشد که بر اساس نمونه‌گیری هدف‌مند و مطابق با منطق اشباع نظری انتخاب شده‌اند. یافته‌های تحقیق، شامل شبکه‌های مضمونی: تولید کلیشه‌های جنسیتی و بازتولید سلطه نمادین می‌باشد. نتایج نشان می‌دهد که سلطه نمادین علیه زنان از ساختار اجتماعی پدرسالاری و کلیشه‌های جنسیتی متاثراز آن برساخته می‌شوند که در تعاملات فردی (خودسانسوری زنان، خودپنداره منفی و تمرکز بر مدیریت بدن)، تعاملات خانوادگی (تجربه زیسته ازدواج، کنترل، اعتبار اجتماعی و تقسیم کار خانگی) و تعاملات اجتماعی (طرد اجتماعی زنان و تبعیض تحصیلی و شغلی) تداعی می‌شود. شبکه مضمونی بازتولید سلطه نمادین در سه تم سازمان‌دهنده پذیرش سلطه، موانع ساختاری سلطه و حاشیه‌نشینی فرهنگی زنان نشان داده می‌شود. . «نقش عصبیت‌های عشیره‌ای و پدر سالاری تاریخی در تولید و بازتولید سلطه نمادین علیه زنان» مقوله هسته می‌باشد.

کلیدواژه ها

تولید و بازتولید سلطه نمادین, مردم‌نگاری انتقادی, کلیشه‌های جنسیتی, جامعه‌پذیری جنسیتی, دهدشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.