تجزیه فیلوژنی و تکاملی توالی نوکلئوتیدی جایگاه ژن بتالاکتوگلوبولین

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی – مولکولی، دوره: 8، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_NCMBJ-8-30_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بتول اصغری

Department of Animal Science, College of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran

غلامرضا داشاب

Department of Animal Science, College of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran

چکیده

سابقه و هدف: مطالعه حاضر به منظور آگاهی از روند تکاملی و مولکولی توالی نوکلئوتیدی جایگاه ژن بتالاکتوگلوبولین در پستانداران، آنالیز فیلوژنی و روند انتخاب طبیعی انجام گرفت. مواد و روش­ها: توالی نوکلئوتیدی جایگاه ژن بتالاکتوگلوبولین در گونه­ های مورد مطالعه از بانک اطلاعاتی ژنوم (NCBI) به دست آمده و هم­تراز شدند. درصد جانشینی و جایگزینی نوکلئوتیدها با روش حداکثر درست نمایی و همچنین ترسیم درخت فیلوژنتیک به روش Neighbor- Joining بدست آمدند. یافته ­ها: نتایج نشان داد جانشینی انتقالی بیشتر از جانشینی تقاطعی است و نسبت  dN/dSبرابر70/0 محاسبه شد که نشان دهنده انتخاب خالص در طی تکامل این جایگاه ژنی است. نتایج درخت فیلوژنتیک نشان­دهنده مسیرهای تکاملی مختلف ژن بتالاکتوگلوبولین در گونه ­های مختلف شامل پنج دسته­ از گونه ­های (گاو، بوفالو وگاومیش)، (گوسفند و بز)، اسب و گراز وحشی بود که گاو، بوفالو و گوسفند بیشترین قرابت را داشتند. بحث: جهش و انتخاب در طی سالیان گذشته سبب به وجود آمدن پروتئین­های جدید، واریته­ های جدید و سبب تثبیت عملکرد آنها در طی روند تکامل و پیشرفت در جهت خالص­ سازی عملکرد آنها گردیده است. نتیجه گیری: بر اساس این تحقیق، نواحی حفاظت شده بخش اندکی از توالی ژن بتالاکتوگلوبولین را تشکیل می­دهد که این امر نشان دهنده چندشکلی بالای این ژن و همچنین مستعد بودن آن به تغییرات نوکلئوتیدی و جهش می­باشد.

کلیدواژه ها

BLG, Mammals, Natural selection, Phylogeny, process of evolution, انتخاب طبیعی, بتالاکتوگلوبولین, پستانداران, روند تکاملی, فیلوژنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.