رویکردی کمینه‌گرا به تعیین جایگاه ساختاری عنصر پرسشی آیا در فارسی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JLW-8-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 259
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مغانی

دانشآموخته دکتری زبانشناسی همگانی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

 نوشتار پیش رو کوشیده است تا در چارچوب برنامة کمینه‌گرا (چامسکی، 1995 و 2001)، جایگاه ساختاری عنصر پرسشی آیا را در زبان فارسی تبیین نماید. بدین­منظور، نخست به ردّ این فرضیه پرداخته شده است که عنصر پرسشی آیا در این زبان در جایگاه هستة گروه متمّم‌نما در ساخت سلسه‌مراتبی جمله قرار دارد (لطفی، 2000 و 2003)؛ سپس، از شواهدی همچون رفتار توزیعی متفاوت عنصر آیا در مقایسه با سایر عناصر نمودنما، کاربرد هم­زمان آیا با این عناصر، جایگاه ساختاری گروه نفی و نیز تعامل وجه با نمود درراستای ردّ فرضیه‌ای بهره گرفته می‌شود که گروه نمود را به‌مثابة فرافکن بیشینة دربرگیرندة عنصر پرسشی آیا قلمداد کرده است (رقیب‌دوست، 1993). در ادامه، پیشنهاد می‌شود که عنصر پرسشی آیا با فرایند ادغام بیرونی، در جایگاه هستة گروه پرسشی قرار ‌گیرد تا ضمن بازبینی مشخّصة ارزش‌گذاری‌نشدة [پرسشی] موجود بر روی این هسته و همچنین برآورده‌ساختن ملزومات ترتیب خطّی زبان فارسی، خوانش پرسشی جمله را نیز فراهم نماید.  

کلیدواژه ها

عنصر پرسشی آیا, گروه پرسشی, گروه متمّم‌نما, گروه نمود, گروه منظوری, فارسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.