اثر مرحله‌های مختلف برداشت و دمای نگهداری بر شاخص‌‌های کیفی و عمر پس از برداشت میوه تازه رقم‌های انجیر خوراکی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون باغبانی ایران، دوره: 19، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IRSHS-19-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه مرزوقی ستوده

Islamic Azad University

حمید زارع

AREEO

چکیده

انجیر یکی از میوه‌‌های مهم خشکباری می‎باشد که مصرف تازه‌‌ آن نیز رو به افزایش است. یکی از دشواری‌های انجیر تازه‎، کوتاهی عمر انبارداری آن می‎باشد. اما، تاکنون عمر انبارمانی میوه تازه رقم‌های انجیر ایران مشخص نشده است. برای این منظور، آزمایشی به‌‌صورت فاکتوریل با سه فاکتور، رقم انجیر (سبز، سیاه، متی و شاه‎انجیر)، مرحله برداشت میوه ( بلوغ تجاری، رسیدگی و پس از رسیدگی) و دمای نگهداری (4 و 22 درجه سلسیوس) در قالب طرح کامل تصادفی اجرا شد. شاخص‌‌های انبارمانی میوه تازه انجیر مثل کیفیت ظاهری، سفتی بافت، کاهش وزن، پوسیدگی، ماده‌های جامد محلول، اسید قابل تیتر، شاخص طعم و عمر پس از برداشت بررسی شدند. نتیجه‌ها نشان داد که میوه تازه انجیر رقم‌‌های سبز و شاه‌‌انجیر بیش‌‌ترین سفتی بافت در مدت انبارداری را داشتند، اما عمر پس از برداشت آن‌‌ها کوتاه بود. بالاترین شاخص طعم میوه در رقم شاه‌‌انجیر وجود داشت، اما قابلیت انبارمانی آن ضعیف بود. با‌‌وجود بازارپسندی میوه تازه انجیر رقم متی، شوربختانه در مدت انبارداری پوسیدگی قارچی شدیدی مشاهده شد. فقط میوه تازه انجیر رقم سیاه با برداشت در مرحله بلوغ تجاری و نگهداری در دمای چهار درجه سلسیوس به‌‌دلیل داشتن کمترین پوسیدگی، بهترین کیفیت ظاهری و بیش‌‌ترین عمر انبارداری، مناسب مصرف تازه‌‌خوری بود.  

کلیدواژه ها

Fig cultivars, Harvesting time, Storage index, رقم‌های انجیر, زمان برداشت, شاخص‎های انبارمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.