بررسی انواع رنگ های خوراکی مصرفی در قنادی های شهرستان تویسرکان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJ-16-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد تقی صمدی

School of Public Health, Hamadan University of Medical Science, Hamadan, Iran

سمیه علی محمدی

School of Public Health, Hamadan University of Medical Science, Hamadan, Iran

مهدی سالاری

School of Public Health, Hamadan University of Medical Science, Hamadan, Iran

رضوان بیات

Health Center of Tuiserkan, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

امیر شعبانلو

School of Public Health, Hamadan University of Medical Science, Hamadan, Iran

چکیده

سابقه و هدف: رنگ­ های مصنوعی دسته مهمی از افزودنی­ های مورد استفاده در فرآورده­ های غذایی می­ باشند که به دلیل عوارض مصرف آن­ ها برسلامتی مصرف کنندگان، نیاز به نظارت کافی در استفاده دارند. هدف از این مطالعه تعیین نوع و فراوانی رنگ­ های مصرفی در تولید شیرینی­ های قنادی­ های شهرستان تویسرکان می باشد. مواد و روش‌‌ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی می­ باشد که به بررسی نوع رنگ­ های مصرفی در شیرینی­ های قنادی­ های شهرستان تویسرکان پرداخت. در مجموع ۸۰ نمونه اعم از شیرینی خشک و تر از ۱۷ قنادی به صورت تصادفی جمع­ آوری شد. مراحل آزمایش شامل چربی­ زدایی نمونه، خالص ­سازی و تعیین نوع رنگ با روش کروماتوگرافی لایه نازک انجام گردید. تمام نمودارهای مورد استفاده در این مطالعه توسط نرم افزار اکسل (۲۰۱۳) رسم گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که از ۸۰ نمونه، ۱۷ نمونه فاقد رنگ، ۱۵ نمونه دارای رنگ طبیعی، ۴۴ نمونه دارای رنگ مصنوعی مجاز و ۴ نمونه دارای رنگ مصنوعی غیرمجاز بودند. همچنین از رنگ­ های مصنوعی، ۱۲ نمونه دارای رنگ کینولین یلو، ۱۰ نمونه دارای رنگ سانست یلو، ۸ نمونه دارای رنگ آزوروبین، ۵ نمونه دارای رنگ برلیانت بلو، ۵ نمونه دارای رنگ یونسیو R۴ و ۴ نمونه دارای رنگ آلوراد بودند. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که بخشی قابل توجهی از رنگ ­های مورد استفاده در قنادی­ های تویسرکان غیر مجاز می­ باشند. بنابراین پیشنهاد می­ شود که سهم استفاده از رنگ­ های مصنوعی را با ایجاد محدودیت در توزیع و پخش، کنترل بیشتر سازمان مسئول بخصوص بخش­ های بهداشتی و افزایش آگاهی مصرف­ کنندگان و تولیدکنندگان، کاهش داد.

کلیدواژه ها

Chromatography, Health Concern, Pastry, Synthetic Dyes, شیرینی؛ رنگ های مصنوعی؛ عوارض بهداشتی؛کروماتوگرافی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.