مقایسه‌ی آلودگی باکتری‌های جدا شده از سطح خارجی و داخلی سوسری‌ها در برخی بیمارستان‌های شهر همدان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJ-17-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 290
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فراست حبیبی

Department of Medical Entomology, School of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

منصور نظری

Department of Medical Entomology, School of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

بابک اصغری

Department of Microbiology, School of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

سید محمد حسینی

Department of Microbiology, School of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

سامان نظری

Students Research Center, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

ساسان نظری

Students Research Center, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

چکیده

سابقه و هدف: سوسری ‌ها یکی از ناقلین مهم پاتوژن ‌های بیماری­‌زا می‌باشند، بنابراین حضور سوسری ‌ها در اماکن عمومی به خصوص در بیمارستان ­ها خطرناک بوده، سلامت جامعه و بیماران را تهدید می‌کنند. ایـن مطالعه به ‌منظور برآورد نوع سوسـری­ ها و مقایسه آلودگی باکتریایی سطح­ خارجی و دستگاه گوارش آن ‌ها در بیمارستانها در سال 1396 انجام گرفت. مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه توصیفی، 179 سوسری صید شده از دو بیمارستان آموزشی شهر همدان مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تعیین جنس و گونه بر اساس کلید تشخیص، از سطح خارجی و دستگاه گوارش هرکدام از سوسری­ ها کشت انجام گرفت. نوع باکتری و شیوع آلودگی سطوح خارجی و داخلی جدا شده تعیین و مقایسه تجزیه ‌و تحلیل آن­ ها با استفاده از نرم‌افزار  SPSS نسخه 20 انجام پذیرفت. یافته‌ها: از 179 سوسری صید شده، 117 سوسری آمریکـایی (65/36 درصد) و 62 سوسـری آلمـانی (34/64 درصد) بودنـد. در مجموع از میان سوسری‌های جمع ‌آوری ‌شده 173 (99/42 درصد) آن ‌ها به باکتری‌ها آلوده بودند. (77/40 درصد) 648  باکتری از سوسری‌های آمریکایی و (22/60 درصد) 189 باکتری از سوسری‌های آلمانی ایزوله گردید. بیشترین آلودگی باکتریایی سوسری‌ها مربوط به اشرشیاکلی با(26/6 درصد) 223 مورد و کمترین آلودگی باکتریایی مربوط به استافیلوکوکوس ­اورئوس با (0/5 درصد) چهار مورد بود. نتیجه‌گیری: آلودگی سوسری ‌ها به عوامل باکتریایی در محیط ­های بیمارستانی، شهرستان همدان نگران‌ کننده است. با توجه به نتایج به ‌دست‌ آمده از این مطالعه مشخص گردید که سوسری ‌ها به ‌شدت می‌توانند در انتقال باکتری ‌های بیماری ‌زا مؤثر باشند. از این ‌رو ارائه راهکار علمی برای کاهش آلودگی اماکن انسانی به سوسری ‌ها و آلودگی ‌های باکتریایی آن‌ ها پیشنهاد می‌گردد.

کلیدواژه ها

Bacterial Contamination, Cockroach, Hospital, آلودگی باکتریایی؛ بیمارستان؛ سوسری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.