سنجش و مقایسه کارکرد‌های شناختی پایه مبتنی بر نرم افزار ارزیابی عصب‌شناختی آنام در کارکنان نیروی انتظامی نوبت کار و اداری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی طب انتظامی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TEB-10-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم رشیدی

PhD Candidate of Psychology at Islamic Azad University, Kish International Branch, Kish, Iran.

فرامرز سهرابی

Professor of Clinical Psychology, Department of Clinical Psychology, Allameh Tabataba'i University

محمد ابراهیم مداحی

Assistant Professor, Department of Psychology, Shahed University, Tehran, Iran.

وحید شیبانی

Professor of Human Physiology, Department of Physiology and Pharmacology, Neuroscience Research Center, Kerman, Iran.

چکیده

چکیده اهداف: نیروی انسانی هر سازمان از مهم‌ترین منابع تأثیرگذار است و لزوم به‌کارگیری صحیح و انتخاب شایسته افراد در نوبت‌های مختلف کاری بسیار حائز اهمیت است. هدف از انجام این پژوهش سنجش کار­کرد­های شناختی پایه مبتنی بر نرم­افزار ارزیابی عصب‌شناختی آنام در کارکنان پلیس نوبت‌کار واداری است. روش‌ها: تحقیق حاضر از نوع علی­-­ مقایسه‌ای است. نمونه موردنظر از بین کارکنان یگان ویژه پلیس در استان کرمان در سال ۱۳۹۸ به تعداد ۱۱۰ نفر در نظر گرفته شد. افراد با روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب و وارد مطالعه شدند. برای سنجش کار­کردهای شناختی این افراد از مجموعه نرم‌افزاری ارزیابی عصب‌شناختی آنام استفاده شد. یافته­ها: در نمره جایگزینی نماد، محاسبات ذهنی، تطابق با نمونه، زمان محاسبه ذهنی و زمان تطابق با نمونه تفاوت معنی­داری بین گروه­های نوبت‌کار واداری مشاهده نشد. مقیاس‌های زمان واکنش ساده (۰۰۶/۰=p) و زمان واکنش روالی (۰۲۴/۰P=) به‌طور معنی‌داری در گروه کارکنان نوبت‌کار بیشتر از گروه کارکنان اداری بود. نتیجه­گیری: میزان زمان واکنش ساده و روالی در کارکنان نوبت‌کار در نیروی انتظامی بیشتر است. بااین‌وجود در سایر الگوهای شناختی تفاوت معنی‌داری ثبت‌نشده است که می‌تواند به دلیل مشابهت در آموزش‌های نظامی عمومی، استفاده از کارکنان اداری در مأموریت‌های عملیاتی ناجا و نوبت‌های کاری به شکل دوره­ای باشد.

کلیدواژه ها

cognitive functions, Assessment, military personnel, کارکردهای شناختی, آزمون روان‌شناختی, پلیس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.