کار برد RS و GISدر ارزیابی تغییرات مئاندری رودخانه ارس( بازه سد خدا آفرین تا اصلاندوز )

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: INCWR02_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2467
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نجمایی

دانشیار گروه عمران دانشگاه

جلیل شری زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های هیدرولیکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دا

چکیده

وجود تاسیسات زیربنایی مهم کشاورزی ، پروژه های عمرانی ، صنعتی در حاشیه رودخانه مرزی ارس به آب موجب شده که نسبت به تغییر مسیر رودخانه ها حساسیت زیادی وجود داشته باشد . زیانهای ناشی از تغییرات ژئومورفولوژیکی ، تغییرات گسترده پیچان رودها در مسیر رودخانه و نقش آنها در تغییرات طبیعی ، اقتصادی و اجتماعی ، سبب ایجاد نظریه بررسی شدت ، نوع و میزان تغییرات رودخانه ها شده است . محدوده مورد مطالعه قسمتی از رودخانه مرزی ارس واقع در استان آذربایجان شرقی می باشد که به طول 126 کیلومتر از بالا دست سد خدا آفرین آغاز و تا اصلاندوز امتداد دارد . در این پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره ای لایه هایGISمطالعات میدانی ، بررسی آمار اقلیمی و هیدرولوژیکی ، شدت و نوع تغییرات حاشیه رودخانه ارس بررسی شدهاست . تغییرات ژئومورفولوژیک این بازه از رودخانه به مدت 55 سال از سال 1955 تا سال 2009 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته واز تصاویر ماهواره ای لندستMRSID ، IRS ، TMعکسهای هوایی و نقشه های توپوگرافی استفاده شده است . هدف از اینمطالعه آشکار سازی و شناسایی تغییرات مسیر رودخانه ارس با استفاده از سنجش از دورRSو ابزار جدیدRBTدر محیطGIS است . نتایج بدست آمده نشان می دهد رودخانه ارس برای دوره زمانی سالهای 1987 تا 2000 دچار تغییرات زیادی شده است. بررسی تاریخجه احداث . بهره برداری پروژه های مسیر رودخانه نشان می دهد بیشترین عملیات ساخت سد های خداآفرین ، قیز قلعه ، سازه های ساماندهی داودان ، قلی بیگلو و محمد صالحلو با این دوره زمانی یعنی بین سال 1987 و 2000 مطابقت دارد .

کلیدواژه ها

آشکارسازی تغییرات ، رودخانه ارس ، داده های ماهواره ای RBT ، GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.